De begraafplaats van Vilvoorde ligt er momenteel degelijk onderhouden bij, maar de aanblik van sommige graven en begraafmonumenten doet pijn aan de ogen. Het 19de eeuwse beschermde praalgraf van de liberale burgemeesters Hanssens is daarbij het meest in het oog springend. Het drie meter hoge monument begaf het in augustus 2017. Het dak van het graf, dat uit zware graniet en blauwe steen bestaat, zakte helemaal in. De politie stelde toen een perimeter in, omdat er gevaar was dat er nog stukken zouden afbrokkelen. Na een serieuze zoektocht werd toch nog een familielid gevonden. Eén van de laatste telgen van de roemruchte familie deed uiteindelijk afstand van de concessie. De opties voor het graf vanwege de stad waren vervolgens duidelijk: restauratie of afbraak.
Maar zeven jaar ligt het er nog steeds onaangeroerd bij. Het zicht erop is afgeschermd door zwarte schermen. Maar ook andere, duidelijk zeer oude graven, zijn helemaal ingevallen. “Deze herfst wordt een uitgebreid masterplan gefinaliseerd dat gericht is op de toekomst van deze erfgoedlocaties”, reageert schepen van Erfgoed Moad El Boudaati (Vooruit). "Eerst komt er een bevraging van de bevolking over de algemene heraanleg van de begraafplaatsen. Zodra die is afgerond, zullen er concrete acties aan het college worden voorgesteld."
Inventaris
Het masterplan omvat ook een gedetailleerde inventaris van alle graven met erfgoedwaarde op de verschillende begraafplaatsen in Vilvoorde. "In samenwerking met de heemkundige kring hebben we hebben een inventaris opgemaakt van alle graven met erfgoedwaarde. We komen uit op liefst 70 stuks," aldus El Boudaati.
De restauratie en het behoud van deze graven zullen worden gefinancierd door een combinatie van eigen middelen van de stad en subsidies die zullen worden aangevraagd na de bevraging. “Die restauratiewerken zouden een serieuze hap uit ons werkingsbudget nemen als we dit als stad zelf allemaal zouden moeten gaan financieren", aldus de schepen. "Maar het is essentieel dat we deze waardevolle monumenten de zorg geven die ze verdienen. Dat is niet alleen belangrijk voor ons erfgoed, maar ook een teken van respect voor de overledenen en hun nabestaanden. Wat het praalgraf van de burgemeesters Hanssens betreft, kan je er niet omheen dat de stad een verantwoordelijkheid heeft.”
Eerste rioleringsnetten
De liberaal Benoît Hanssens was burgemeester van Vilvoorde van 1839 tot aan zijn dood in 1870. Hij realiseerde onder andere de eerste rioleringsnetten, legde de buurtspoorweg aan en richtte het huidige stadhuis op. Zijn zoon Edmond was burgemeester van Vilvoorde van 1879 tot aan zijn dood in 1905. Ook hij was dus lang aan de macht in de Zennestad en kon er dan ook veel realiseren. Beide burgemeesters werden begraven met in het totaal nog 24 andere familieleden in het bewuste praalgraf dat ontworpen werd door architect Albert Dumont.