protestmars_mccentrum_melsbroek.jpg

Patiënten houden protestmars tegen uitblijven nieuw MS Centrum: “Tonen hoe hoog het ons zit”

woe 29 maa 2023

Patiënten van het Nationaal MS Centrum in Melsbroek organiseren vandaag een protestmars om de eindeloze procedurestrijd rond de verbouwing van het centrum aan de kaak te stellen. “Mobiliteit is voor MS-patiënten een echte uitdaging. Zo’n mars ondernemen, is voor ons topsport en precies daarom doen we het. Door iets moeilijks te doen, kunnen we het best laten zien hoe hoog het zit bij ons,” zegt Anne Vandamme, die het woord neemt in naam van de MS-patiënten.

De plannen voor een nieuw ziekenhuis in Melsbroek zijn al meer dan tien jaar oud, maar door protest van het actiecomité Red Melsbroek is de eerste steen nog altijd niet gelegd. Vanuit Vlaanderen ligt zo’n 50 miljoen euro klaar voor een nieuwe MS Centrum, maar dat het Ursulinenklooster daarvoor moet wijken zint enkele buurtbewoners niet. Om een vuist te maken tegen de jarenlange procedurestrijd, organiseren de patiënten vandaag een protestmars van net geen drie kilometer in Melsbroek. 

“We zullen met zo’n 200 patiënten en sympathisanten de straat opgaan om de tonen aan de inwoners van Melsbroek dat een nieuwbouw er moet komen in het belang van mensen die heel veel zorg nodig hebben”, zegt Anne Vandamme namens de MS-patiënten. “Door het uitblijven van de verbouwing staat goede zorg voor mensen met een bijzonder zware gezondheidsproblematiek op de helling.”

Het actiecomité Red Melsbroek, dat strijdt voor het behoud van het klooster, zegt geen problemen te hebben met de vernieuwing van het ziekenhuis, maar wel met de zorgcampus die op de site zou komen. Het actiecomité vindt niet dat het project thuishoort in een klein dorp. “Onze tegenstanders gebruiken heel vaak het woord ‘megalomaan’, terwijl het niet om een enorme uitbreiding gaat. We gaan van 134 naar 188 bedden. Die 54 extra plaatsen gaan ook geen massa’s volk met bijhorend verkeer aantrekken”, zegt Vandamme.

De protesterende patiënten zullen ook een petitie afleveren aan verschillende buurtbewoners, die door meer dan 2.600 mensen werd ondertekend. “Bovendien wordt ook een verklaring overhandigd, die werd ondertekend door vijftien nog overgebleven Zusters-Ursulinen, die aan de geboortewieg van het centrum stonden. Zij geven voltallig hun akkoord voor de verbouwing, inclusief de afbraak van het klooster”, aldus Vandamme.