Wie in Vlaams-Brabant een plekje in een woonzorgcentrum te pakken wil krijgen, moet daar gemiddeld meer dan 2.300 euro per maand voor neertellen. Da's bijna drie procent meer dan het Vlaams gemiddelde. Dat blijkt uit de nieuwste barometer van seniorenvereniging OKRA. "Er zijn hier nu eenmaal veel commerciële centra," klinkt het daar, "en die willen winst maken." Tegelijkertijd halen sommige gemeentebesturen de druk wat van de ketel door in publieke centra korting te geven aan eigen inwoners. Een initiatief dat OKRA zo veel mogelijk wil promoten.
OKRA: "Woonzorgcentra in Vlaams-Brabant duurder dan gemiddeld in Vlaanderen"
Verblijven in een woonzorgcentrum is een kostelijke kwestie in onze provincie. Gemiddeld tel je als bewoner 2.309 euro per maand neer. Dat berekende seniorenvereniging OKRA. Daarmee is onze provincie na Antwerpen de tweede duurste Vlaamse provincie om je oude dag te slijten. "Dat heeft te maken met een groter aanbod aan commerciële centra dan in de rest van Vlaanderen," weet Herman Fonck van OKRA. "Die drijven de prijs op en zijn zo'n 300 euro duurder dan een gemiddeld woonzorgcentrum."
Maar het is niet allemaal kommer en kwel in Vlaams-Brabant. "Een tegengewicht is dat hier ook een sterke publieke sector is, woonzorgcentra die beheerd worden door lokale besturen of OCMW's. Bovendien geven heel wat gemeenten hier ook korting aan eigen inwoners," aldus Fonck. In onze regio is dat het geval in acht gemeenten: Dilbeek, Kampenhout, Meise, Londerzeel, Beersel, Opwijk, Overijse en Asse.
Kampenhout
We trekken naar burgemeester van Kampenhout Kris Learts. De gemeente legt voor elke bewoner van een publiek woonzorgcentrum 9 euro per dag bij, goed dus voor een maandelijkse korting van zo'n 280 euro. "Het is eenvoudig: de belastingbetaler betaalt voor de opvang. Dus wanneer Kampenhoutenaren naar een woonzorgcentrum verhuizen en daar worden opgevangen, is dat met hun eigen belastinggeld. Dat verdient een voorrangsregeling," stelt burgemeester Learts.
Een mooi initiatief vindt OKRA. Toch maakt Fonck zich zorgen over de toekomst. De komende vier jaar komen er tienduizend ouderen bij, terwijl de wachtlijsten nu al lang zijn. En de prijzen zullen niet dalen. "We pleiten voor een nieuw systeem. In de kinderopvang bestaat het systeem dat je inkomensgerelateerd moet betalen voor je opvang. We willen dat ook graag binnen de ouderenzorg. Dat zou veel minder kopzorgen met zich meebrengen of je pensioen wel voldoende is om een verblijf in een woonzorgcentrum te betalen."