Boek over geschiedenis vliegveld Grimbergen

Nieuw boek legt oorlogsverleden van Grimbergs vliegveld bloot: “Hier verbleven zo’n 11.000 Amerikaanse soldaten”

woe 21 aug

Auteurs Randy Buelens en Frans Van Humbeek stellen een nieuwe boek voor. Daarin leggen ze de geschiedenis van het vliegveld van Grimbergen in de periode 1939-1946 bloot. Het vliegveld bleek aan het eind van de Tweede Wereldoorlog de verblijfplaats te zijn van duizenden Amerikaanse soldaten.

“De zoektocht is zes jaar geleden begonnen toen ik een metaaldetector kocht”, vertelt Randy Buelens (26). “Ik wist wel dat er op het vliegveld van Grimbergen ooit Duitsers en Britten waren, maar tot mijn verbazing vond ik heel wat Amerikaans materiaal: uniformen, bajonetten, onderdelen van Willys-jeeps, onderdelen van Amerikaanse vliegtuigen, helmen, insignes, coca-cola-flesjes van 1945, noem maar op.”

“Frans Van Humbeek schreef eerder een boek over het vliegveld waarin hij melding maakte van een klein Amerikaans bataljon. Maar mijn vondsten duiden aan dat hier een veel groter Amerikaans kamp moet geweest zijn. Hier zaten niet alleen infanterietroepen, maar ook artillerie-eenheden, genietroepen, noem maar op.”

Camp White Tie

“We deden meer onderzoek en besloten om er een boek over te schrijven. De Amerikanen hadden hier vanaf mei 1945 een heel groot kamp geïnstalleerd, genaamd Camp White Tie. Hier was plek voor zo’n 11.000 Amerikaanse soldaten. Het kamp bestond hier van mei 1945 tot eind 1946. Hier wachtten de Amerikaanse soldaten tot er plek was op de boten om via Antwerpen of Le Havre terug te varen naar hun thuisland, de Verenigde Staten. Hier vierden ze het einde van de oorlog.”

“Het doet wel wat om hier 80 jaar later spullen te vinden die het bestaan van Camp White Tie bevestigen. Er moet overigens ook een bijzonder bakstenen kasteeltje gestaan hebben. De genietroepen bouwden hier het kamp op en beheerden het ook. Hun insigne bestaat uit de afbeelding van een kasteeltje.”

Nieuwe gedenkplaat

“Om de Amerikanen te eren, gaan we een nieuwe gedenkplaat met informatiebord op het vliegveld van Grimbergen inhuldigen op vrijdag 23 augustus. Daarna volgt een boekvoorstelling en een tentoonstelling over de oorlogsgeschiedenis van het vliegveld in het gemeentehuis van Grimbergen. Op zaterdag 24 en zondag 25 augustus is de tentoonstelling doorlopend open tussen 10 en 18 uur.”