wijnboer_sam_dehandschutter_dappersveld.jpeg

Warme droge zomer is goed nieuws voor Belgische wijnbouwers

vrij 26 aug 2022

Het warme, droge zomerweer is voor veel landbouwers een doorn in het oog, maar voor de wijnboeren is het een zegen. Door de warmte en het vele zonlicht zijn de druiven talrijker en vroeger rijp dan gemiddeld. “Er zit toekomst in de Belgische wijnbouw”, hoorden we op wijndomein Dappersveld in Elingen.

 

Wijnboer Sam Dehandschutter van Dappersveld in Elingen controleert zijn druiven door er elke paar meter eentje te plukken. Hij controleert hoe rijp de vruchten zijn door de suiker- en zuurgehaltes van de druifjes te meten met een refractometer.

De druiven zijn nog iets te zuur, dus vandaag kan Dehandtschutter nog niet oogsten, maar hij vermoedt dat hij dat over tien dagen wel kan. En dat is twee weken eerder dan normaal, met dank aan de zon. “Veel dagen van meer dan 30 graden zorgt voor veel fotosynthese, waardoor de druiven sneller hun suikers aanmaken,” licht de wijnboer toe. En hij telt ook meer vruchten aan de druiventrossen: “Daar heeft de bloeiperiode begin juli voor gezorgd. We hadden toen mooi weer, weinig vocht, weinig wind en dat zorgde ervoor dat bijna alle bloemetjes zijn uitgegroeid tot vruchten.”

Het veranderende klimaat zou voor de Belgische wijnbouw wel eens goed nieuws kunnen zijn: “Ik denk dat we elke zomer naar nieuwe hogere gemiddeldes zullen groeien, waardoor de Belgische wijnbouw almaar meer succesvol zal worden en ook meer mogelijk zal zijn,” denkt Dehandschutter.

Op onze vraag of het Pajottenland de nieuwe Champagnestreek wordt, antwoordt de wijnboer: “Ja, wij worden de nieuwe Champagnestreek. De bodem is hier natuurlijk anders dan in de Champagnestreek, maar ons zandleem biedt ook mogelijkheden.” Dehandschutter wil zijn bedrijf de komende jaren alvast met enkele hectaren uitbreiden.