Bij het begin van een nieuwe bestuursperiode moet elke gemeente een meerjarenplan uitwerken. In zo’n plan staat wat de gemeentebesturen de volgende 6 jaar willen realiseren en hoe ze dat gaan betalen. Nu hun huiswerk klaar is, zoomt RINGtv.be in op elk van de 35 gemeenten van onze regio. Wat heeft de meerderheid van Open Vld en CD&V in Zaventem op de planning gezet tussen nu en 2025? En wat denkt de oppositie van die beleidskeuzes?
Wat doet uw gemeente met uw belastinggeld? ZAVENTEM
Veiligheid en duurzaamheid
Zaventem trekt de komende jaren een flink deel van het budget uit voor de politie. “Met enerzijds de nieuwbouw van het politiecommissariaat en anderzijds budget voor specifieke uitbreiding van het korps zelf, bijkomend materieel, overlastcamera’s en ANPR-camera’s is dit een van de toppers qua investeringen”, verduidelijkt burgemeester Ingrid Holemans (Open Vld). Het gemeentebestuur maakt ook een prioriteit van duurzaamheid. “De straatverlichting en andere lichtpunten in de gemeente krijgen led-lampen, we vergroenen ons wagenpark en er komen zonnepanelen op de school De Hoek, de sporthal in Sint-Stevens-Woluwe, het nieuwe politiekantoor en het administratief centrum in de Steenokkerzeelstraat.” Een derde grote investeringspost is de gemeentelijke infrastructuur met de derde fase van de bouw van de basisschool in Sint-Stevens-Woluwe, inclusief nieuwe gemeenschapszaal. Verder wordt ook het oude gebouw van de bib gerenoveerd om de kunstacademie extra lokalen te kunnen geven. Er wordt ook 1,3 miljoen euro vrijgemaakt voor de nieuwe voetbalsite aan de Tiendeschuurveld.
Geen belastingverhoging
“Ondanks het feit dat we voor meer dan 50 miljoen investeren in de komende zes jaar, stijgen de belastingen niet”, merkt de burgemeester op. “We zetten de tering naar de nering. Er worden 14,5 miljoen euro nieuwe schulden gemaakt, maar we lossen meer dan 33,1 miljoen euro af aan schulden.”
N-VA: “Geen realistisch budget”
Oppositiepartij N-VA leest in het budget vooral onrealistische verwachtingen. “Neem nu de 500.000 euro die is ingeschreven voor de renovatie van de oude bib”, zegt Erik Rennen (N-VA). “Onze fractie vindt dit budget ruim onvoldoende, hiermee kan onmogelijk een gebouw worden verwezenlijkt die voldoet aan de huidige normen op vlak van energie.” Verder vindt N-VA het jammer dat er in verhouding een pak meer geld gaat naar het voetbal dan naar andere sporttakken. “Op een investering van 4 miljoen in de sportinfrastructuur gaat er 80% naar de voetbalploegen. Naar andere sportsectoren als tennis, sporthal-en zwembadgebruikers gaat minder dan 20%”, merkt Rennen op.
ProZaventem: “Plus- en minpunten”
“De investeringen in veiligheid en energiezuinigheid zijn een goede zaak”, vindt Alexandra Rossini van oppositiepartij ProZaventem. “Ook het feit dat de belastingen niet verhogen, juichen we toen. Maar net als N-VA vinden we dat de verdeling van de budgetten voor de sportverenigingen beter uitgebalanceerd had kunnen zijn.”