De Milieuadviesraad in faciliteitengemeente Wezembeek-Oppem neemt het niet zo nauw met de taalwetgeving. Dat stelt Wim Peeters van de Vlaamse eenheidslijst WOplus.
Vlaamse oppositie Wezembeek-Oppem laakt Franstalig taalgebruik in Milieuadviesraad
Tijdens de gemeenteraad maandagavond had Peeters kritiek op een eentalig Franse brief die binnen de werkgroep Klimaat van de Milieuadviesraad gemaild was door het Franstalig gemeenteraadslid André Peters (LB-Union). "Het betreft hier een adviescommissie die het gemeentebestuur verplicht moet oprichten en dus beschouwd kan worden als een intern orgaan van de gemeente. Ook het feit dat de voorzitter van de werkgroep, die tevens Milieuschepen is, een tweetalige mail rondstuurde kan evenmin", aldus Peeters.
Burgemeester Fréderic Petit (LB-Union) bevestigde dat de schriftelijke communicatie tussen leden van de werkgroep in het Nederlands moet gevoerd worden en het hier een vergissing betrof. “Wanneer iemand tijdens een vergadering moeite heeft om zich in het Nederlands uit te drukken mag er even Frans gesproken worden, maar dan moet de voorzitter onmiddellijk voor een Nederlandstalige vertaling zorgen", aldus Petit (foto).
[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"25532","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"325","width":"608"}}]]
Ook adjunct gourveneur pleit voor meer soepelheid
Eerder had ook de Franstalige adjunct van de gouverneur van Vlaams-Brabant Valérie Flohimont gepleit voor soepelheid wat betreft het taalgebruik in gemeentelijke adviesraden. (lees ook : ‘Tweetalige adviesraden in faciliteitengemeenten ?’) Volgens Flohimont, die waakt over de naleving van de taalwetgeving in de 6 faciliteitengemeenten, bedanken heel wat deskundigen en belangrijke doelgroepen voor die adviesraden omdat ze het Nederlands niet machtig zijn. En dat is nefast voor het goed functioneren van die adviesraden, aldus Flohimont. Anderzijds heeft ze ook begrip voor het feit dat er van de andere Nederlandstalige leden niet zomaar kan verwacht worden dat ze een bepaalde kennis van het Frans hebben om de bespreking te kunnen volgen. Maar die argumenten werden door bevoegd minister Homans begin december van tafel geveegd. Ze verwees daarbij naar de omzendbrief Keulen. (lees ook : 'Geen tweetalige adviesraden in faciliteitengemeenten')