Een bestuurskrachtmeting die Bever liet uitvoeren, spreekt klare taal. “De gemeente is niet goed genoeg gewapend is om toekomstige uitdagingen aan te kunnen”, concludeert studiebureau Probis. Een fusie met andere gemeenten kan niet omdat Bever een faciliteitengemeente is. Daarom adviseert Probis Bever om bij de hogere overheden aan de alarmbel te trekken.
Studie spreekt klare taal over toekomst van Bever: “Alleen verder doen is onhoudbaar”
Bever heeft té weinig personeel om de dienstverlening te blijven verlenen die de inwoners verwachten. “Alles wordt complexer en daar is Bever niet klaar voor”, lichtte studiebureau Probis de bestuurskrachtmeting gisteravond voor aan de gemeenteraad van Bever. “Het personeel doet zijn uiterste best, maar steeds meer taken worden afgeschoven op gemeenten. De toestand is voor Bever op termijn onhoudbaar.”
Omdat Bever niet kan fuseren met andere gemeenten omdat het een faciliteitenstatuut, adviseert Probis om verregaande samenwerkingen op poten te zetten met enkele partners zoals omliggende gemeenten. “Maar we raden Bever ook aan om bij de hogere overheden aan de alarmbel te trekken. Daar is men zich te weinig bewust van de lokale problemen”, aldus Probis.
De Beverse oppositie vraagt daarom dat het gemeentebestuur op tafel klopt bij de Vlaamse overheid. De compensatie die het van Vlaanderen krijgt omdat het niet kan fuseren – 370.000 euro – is volgens de oppositie geen oplossing op lange termijn.