De politieke situatie in Linkebeek lijkt uitzichtloos. “Voor een oplossing moeten we stilaan uitkijken naar de nieuwe regeerperiode op 1 januari 2019”, dat zegt hoogleraar Johan Ackaert, politicoloog aan de Universiteit Hasselt.
Politieke situatie Linkebeek is uitzichtloos tot 2019, zegt politicoloog Johan Ackaert
Burgemeesters kunnen geen herexamen afleggen
“Ik geef hier les, ik neem examens af van studenten en soms hebben die een herexamen. Voor burgemeesters bestaat dat niet. De fouten die Thiéry in het verleden gemaakt heeft, staan in zijn dossier. Een tussentijdse verkiezing doet daar geen afbreuk aan. Ik betwijfel dus of het deze regeerperiode opgelost geraakt. Ik denk dat we moeten uitkijken naar 1 januari 2019”, aldus hoogleraar Johan Ackaert.
Burgemeester van buiten de gemeenteraad is mogelijke oplossing
Ontslagnemend burgemeester Eric De Bruycker zal volgens professor Ackaert in functie blijven. Tenzij Vlaams minister Homans ingrijpt. “Ze kan de gemeenteraad vragen om alsnog een nieuwe kandidatuur op te geven. Het is twijfelachtig of die gemeenteraad dat gaat doen. In het andere geval kan de minister zelf iemand benoemen tot burgemeester. Eventueel iemand uit de gemeenteraad. Maar ze kan ook iemand benoemen van buiten de gemeenteraad”, aldus Ackaert. Ook Koksijde kreeg in 1990 een burgemeester toegewezen die niet in de gemeenteraad zetelde. Afwachten of dat ook voor Linkebeek een mogelijkheid is om uit de politieke impasse te geraken.