Het Dilbeekse gemeentebestuur heeft geen meerderheid meer. Oorzaak is de overstap van gemeenteraadslid Jos Crabbe van de CD&V naar de Open VLD.
Nu ook geen bestuursmeerderheid meer in Dilbeek
In Dilbeek vormden N-VA, CD&V-DNA! en Groen-Sp.a na de gemeenteraadsverkiezingen samen een meerderheid. Met 18 zetels beschikte de meerderheid over slechts 1 zetel meer dan de oppositie (Open VLD en UF). Een kwetsbare situatie, zo blijkt nu Jos Crabbe de overstap maakt van CD&V naar Open VLD. Dat maakte hij dinsdagavond bekend op de gemeenteraad.
Crabbe stort Dilbeek in chaos, zegt CD&V
Door de overstap beschikt de minderheid over een feitelijke meerderheid. CD&V reageert dan bijzonder teleurgesteld op het nieuws. “Jos Crabbe stort hiermee Dilbeek in een bestuurlijke chaos die nog vele jaren een grote impact zal hebben op onze gemeente”, aldus de lokale CD&V op haar Facebookpagina. “De vele projecten die op de stapel staan komen hiermee ernstig in het gedrang. De geplande broodnodige vernieuwingen van onze openbare ruimte, investeringen in scholen en sportinfrastructuur, komen hiermee op de helling te staan”, aldus CD&V.
Het is niet duidelijk waarom Crabbe de christendemocraten heeft verlaten. Nog opvallend: Crabbe maakte in het verleden net de omgekeerde stap na onvrede binnen de Open VLD-fractie.
Open VLD flirt met Franstalige UF
Ook hekelt CD&V het feit dat Open VLD dinsdagavond enkele eigen beslissingen liet goedkeuren door een meerderheid te vormen met het Franstalige UF. “Hiermee doorbreekt Open VLD Dilbeek als eerste partij het jarenlange principe in de Dilbeekse politiek, en bij uitbreiding in de Randgemeenten, om geen meerderheden te vormen met Franstalige partijen. Open VLD Dilbeek geeft hiermee duidelijk het Nederlandstalig karakter van Dilbeek op en levert de Vlaamse Rand over aan verdere verfransing. Wij kijken dan ook uit naar de reactie van Open VLD nationaal hieromtrent”, aldus nog CD&V op Facebook.
Deze stap kan verstrekkende gevolgen hebben, reageert N-VA
Ook de N-VA reageert verrast. “ Wij betreuren deze stap die verstrekkende gevolgen zou kunnen hebben voor de toekomst. Wij wensen koste wat kost te vermijden dat deze betreurenswaardige vorm van politiek zou leiden tot een stilstand in de lopende investeringen en de vele plannen die we hebben om van Dilbeek terug een aangename en moderne gemeente te maken”, aldus burgemeester Willy Segers (N-VA) in een eerste reactie.