Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans weigert de benoeming van de burgemeesters van Drogenbos, Sint-Genesius-Rode, Linkebeek en Wezembeek-Oppem. Die vier gemeenten hebben volgens Homans de taalwetgeving niet gerespecteerd.
Homans weigert benoeming van burgemeester in 4 faciliteitengemeenten
Homans maakte vanochtend op Radio 1 duidelijk dat er geen sprake kan zijn van de benoeming van Alexis Calmeyn in Drogenbos, Pierre Rolin in Sint-Genesius-Rode, Yves Ghequière in Linkebeek en Frédéric Petit in Wezembeek-Oppem. Volgens de N-VA-minister hebben ze de taalwetgeving met de voeten getreden bij het versturen van de oproepingsbrieven voor de verkiezingen. De brieven werden er in het Nederlands en het Frans verstuurd, volgens een taalregister dat de gemeenten aanlegden. Walter Vansteenkiste wordt wel benoemd tot burgemeester van Wemmel omdat hij, zoals de Vlaamse overheid had gevraagd, de oproepingsbrieven liet versturen door gouverneur Lodewijk De Witte. Die brieven waren allemaal in het Nederlands opgesteld, maar de Franstaligen kregen wel de mogelijkheid om een exemplaar in het Frans aan te vragen. Ook Kraainem krijgt met Bertrand Waucquez een benoemde burgemeester, volgens Homans ‘omdat die nieuw is’.
De minister wijst erop dat de faciliteitengemeenten hun inwoners die een document in het Frans willen, dat telkens opnieuw moeten doen aanvragen. Ze beroept zich daarbij op een uitspraak van de Raad van State. Maar over de precieze interpretatie van die uitspraak is de eensgezindheid tussen Vlamingen en Franstaligen ver zoek. Aan Franstalige kant leest men in het arrest dat Franstaligen maar één keer om de vier jaar een aanvraag moeten doen om documenten in hun taal te krijgen.
Homans laat nog weten dat het niet haar bedoeling is om olie op het communautaire vuur te gooien. "Ik ga niet mee in de verfransing van de Vlaamse Rand. Ze moeten de taalwetgeving naleven, de faciliteiten zeggen heel duidelijk wat kan en niet kan. Als men de regelgeving niet naleeft, zijn dit de zeer duidelijke gevolgen. Het is hun eigen schuld”, aldus Homans op Radio1. Concreet houdt de beslissing van Homans in dat Calmeyn, Petit, Rolin en Ghequière de titel van aanvoerend burgemeester krijgen. Maar het betekent vooral ook dat er in het college van de vier gemeenten één schepen minder zal zijn.
Onbegrip bij Franstaligen
De eerste reacties uit Franstalige hoek op de beslissing van Homans zijn er voornamelijk van onbegrip. Frédéric Petit laat vanuit Wezembeek-Oppem al weten in beroep te zullen gaan. Op Twitter schreeuwt Sophie Wilmès, federaal minister van Begroting en gemeenteraadslid in Sint-Genesius-Rode, haar verontwaardiging uit.
De halsstarrigheid van minister Homans om de beslissingen van de Raad van State, het Hof van Cassatie, enz. te ontkennen, vormt een flagrante en ontoelaatbare ontkenning van de democratie voor faciliteitengemeenten https://t.co/jFR7hp4FTu @vrtnws #derand #Brusselserand
— Sophie Wilmès (@Sophie_Wilmes) February 11, 2019