water_kraan.jpg

Fusie Vivaqua met Hydrobru is een feit, wordt water i/d Rand nu duurder?

woe 9 nov 2016

De Brusselse intercommunale Vivaqua heeft Hydrobru opgeslorpt. Op een algemene vergadering werd dinsdag het licht op groen gezet. Negen gemeenten uit de Rand die deel uitmaken van Vivaqua vrezen dat daardoor de prijs van het drinkwater in de Rand zal stijgen omdat Hydrobru een schuldenberg heeft van 600 miljoen euro. 

In Brussel wordt er van uitgegaan dat de prijs van het water inderdaad zal stijgen nu de fusie tussen de intercommunales Vivaqua en Hydrobru een feit is. In Brussel moet immers 200 kilometer riolering gesaneerd worden. De kosten voor deze operatie worden geraamd op 75 miljoen per jaar en dit gedurende 20 jaar. “De prijs van het water is sinds 2012 niet meer gestegen. Deze situatie is onhoudbaar geworden rekening houdend met de investeringen die moeten gebeuren”, dat zegt Vivaquavoorzitter Yvan Mayeur (PS) in de Frans krant l’Echo.

Negen gemeenten uit de Rand (Merchtem, Steenokkerzeel, Machelen, Tervuren, Kortenberg, Sint-Pieters-Leeuw, Dilbeek, Grimbergen en Wemmel) hebben zich met man en macht verzet tegen deze fusie. De randgemeenten willen immers niet opdraaien voor de Brusselse investeringen. Want door de fusie zal de prijs van het water wellicht ook in de 9 randgemeenten stijgen.

Met slechts 4 bestuurders op 25 en een aandeel van 11% in Vivaqua hebben de Randgemeenten nauwelijks inspraak in Vivaqua. Daarom willen de gemeenten uit de Brusselse intercommunale  stappen. Door de jongste staatshervorming, waarbij beslist werd om de intercommunales over te dragen aan de gewesten, kan dit ook zonder problemen. Maar Vivaqua weigert hiervoor de statuten aan te passen. De Vlaamse gemeenten voelen zich dan ook gegijzeld en trokken naar de Nederlandstalige rechtbank van koophandel in Brussel om een uitstapregeling af te dwingen. Voorlopig zonder resultaat. Zo werd het verzoek om de algemene vergadering van Vivaqua uit te stellen geschorst.