Beersel stuurt drietalige brieven naar nieuwe inwoners

Beersel stuurt drietalige brieven naar nieuwe inwoners: “Signaal dat anderstaligen niet moeten integreren”

din 20 aug

Wie zich in Beersel vestigt, krijgt van de gemeente Beersel een onthaalbrief in het Frans, Engels en Nederlands. Een flagrante schending van de taalwetgeving volgens Vlaams Belang-parlementslid Kurt Moons, die klacht indient bij de Vaste Commissie voor Taaltoezicht. “Je kan anderstaligen pas helpen integreren als je hen kan bereiken. Daarom die drietalige brief”, verdedigt bevoegd schepen Elsie De Greef de keuze.

De meer dan 1.500 nieuwe inwoners die de voorbije jaren in Beersel kwamen wonen, kregen van de gemeente een onthaalbrief in het Nederlands, Frans en Engels. “Hiermee geeft de gemeente het signaal aan anderstaligen dat ze zich helemaal niet moet aanpassen aan het Vlaams karakter van onze gemeente”, meent Kurt Moons. “Dat nota bene een N-VA-schepen dit ondertekent is hemeltergend en bewijst dat hun Vlaamse reflex alleen maar voor de galerij is bestemd. Dat het bovendien om de gemeente én de partij van Ben Weyts gaat, die daarenboven ook minister is van Vlaamse Rand, maakt het des te pijnlijk. Wie eraan zou twijfelen. Beersel ligt volledig in het Nederlands taalgebied en de bestuurstaal is dan ook exclusief Nederlands.”

Volgens bevoegd schepen Elsie De Greef gaat het om een delicate balans tussen het beschermen van de Nederlandse taal en het bereiken van anderstaligen. “Om hen te helpen integreren, moet je hen eerst kunnen aanspreken”, zegt schepen van Vlaams Beleid Elsie De Greef. “Het doel van de drietalige brief is om zoveel mogelijk mensen te bereiken en hen te laten kennismaken met ons taalbeleid en de vele initiatieven die hen kunnen helpen om Nederlands te leren en zich te integreren. De Nederlandse tekst heeft bovendien voorrang en daarna wordt gevolgd door vertalingen in andere talen. We zijn ervan overtuigd dat die aanpak bijdraagt aan een sterke en inclusieve gemeenschap”, aldus De Greef.

Maar volgens Vlaams Belang is de brief een schending van de taalwet. De partij dient dan ook een klacht in bij de Vaste Commissie voor Taaltoezicht. Volgens schepen De Greef doet de gemeente niets fout. “In bepaalde situaties is het toegestaan om naast het Nederlands ook andere talen te gebruiken, met nadruk op het uitzonderlijke karakter hiervan. Dit geldt vooral voor het eerste contact met nieuwe inwoners, waarbij we hen informeren over hoe ze kunnen integreren in het Vlaamse Beersel”, besluit De Greef.