In Halle-Vilvoorde hebben 15 van de 35 gemeenten minstens één officieel buurtinformatienetwerk (BIN). De N-VA wil dat ook de andere gemeenten werk maken van zo’n BIN. “BIN’s kunnen immers een belangrijke bijdrage leveren bij de preventie en bestrijding van criminaliteit,” oordeelt N-VA volksvertegenwoordiger Kristien Van Vaerenbergh.
N-VA wil meer buurtinformatienetwerken in Halle-Vilvoorde
Een buurtinformatienetwerk moet de sociale controle verbeteren. De leden staan in contact met de politie en melden verdachte personen of handelingen die in hun buurt worden vastgesteld. Maar ook omgekeerd krijgen de leden krijgen een sms of een mail van de politie bij verdachte incidenten. Door de politie worden ook preventietips verspreid.
Momenteel bestaan er 778 geregistreerde buurtinformatienetwerken in België. In Halle-Vilvoorde hebben 15 van de 35 gemeenten minstens één officieel buurtinformatienetwerk. Onder meer Halle, Steenokkerzeel, Grimbergen en enkele Pajotse gemeenten hebben intussen zo’n BIN opgestart. In de Zemstse deelgemeente Weerde daalde het aantal inbraken na de opstart van een BIN spectaculair met maar liefst 80%.
Twintig gemeenten in Halle-Vilvoorde hebben echter nog geen buurtinformatienetwerk. “Dat is een spijtige zaak,” vindt N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh. “Gemeenten laten een kans liggen om op een eenvoudige en relatief goedkope manier de veiligheid te verhogen. Zeker als je weet dat minister Jan Jambon de nodige stappen heeft gezet om buurtinformatienetwerken te ondersteunen,“ meent Van Vaerenbergh. De N-VA gaat via de lokale afdelingen de betrokken gemeenten nu oproepen om werk te maken van een BIN. Verhoudingsgewijs wordt immers nergens zo vaak ingebroken als in Halle-Vilvoorde. Volgens de laatste cijfers zijn de gemeenten in de Rand verhoudingsgewijs zelfs inbraakgevoeliger dan steden zoals Gent en Antwerpen.