Bij het begin van een nieuwe bestuursperiode moet elke gemeente een meerjarenplan uitwerken. In zo’n plan staat wat de gemeentebesturen de volgende 6 jaar willen realiseren en hoe ze dat gaan betalen. Nu hun huiswerk klaar is, zoomt RINGtv.be in op elk van de 35 gemeenten van onze regio. Wat heeft de meerderheid van Lijst Burgemeester en Open 2040 in Affligem op de planning gezet tussen nu en 2025? En wat denkt de oppositie van die beleidskeuzes?
Wat doet uw gemeente met uw belastinggeld? AFFLIGEM
De grootste investeringen
De grootste investering doet Affligem de komende zes jaar in het onderhoud en de herstelling van wegen. Daarmee verdwijnt 2,1 miljoen euro uit de kas. Naar voetpaden gaat nog eens 1,5 miljoen euro. “Daarnaast willen we ook de Affligemnaren extra ontmoetingskansen geven en dat in een degelijke infrastructuur”, zegt burgemeester Walter De Donder (LB). “De verbouwing van cultuurzaal Sanderus kadert in dat opzet. Daarvoor voorzien we 1,7 miljoen euro. Verder werken we ook aan de uitbreiding van de parking van de Bellekouter.” Een flinke hap uit het budget wordt ook genomen door de heraanleg van de dorpskern in Hekelgem, goed voor bijna 900.000 euro.
De belastingen
“De personenbelasting en opcentiemen worden niet verhoogd”, geeft De Donder nog mee. “We schaffen zelfs de bedrijfsbelasting af.” Een belasting minder dus, maar er komen er wel een paar andere bij. “We voeren inderdaad bijvoorbeeld een belasting in op meergezinswoningen die niet genoeg parkeerplaatsen voorzien. Achterliggende bedoeling is om de druk van de appartementsbouw wat onder controle te houden. Daarnaast komt er ook een belasting op nachtwinkels. Dat doen we om overlast te voorkomen.” In het meerjarenplan wordt voor een bedrag van 10,5 miljoen euro aan leningen voorzien. “Die worden alleen aangegaan als de kastoestand dat vereist”, aldus Walter De Donder.
N-VA: “Openbare opsmukwerken"
Oppositiepartij N-VA onthield zich tijdens de stemming bij de meerjarenplanning. “We konden ons wel vinden in de plannen van de meerderheid in verband met de klimaatambities, het inburgeringsbeleid en de mobiele camera’s”, zegt Guy Uyttersprot (N-VA). “Maar we zien toch te veel minpunten. De openbare werken zijn openbare opsmukwerken. Er is veel geld voorzien voor de vernieuwing van toplagen, maar veel te weinig voor rioleringswerken. Participatie is ook een mager beestje en we zien geen nieuw mobiliteitsplan, terwijl dat voor de verkiezingen is beloofd.”