vivaqua.jpg

Negen gemeenten uit de Rand dagvaarden Vivaqua

don 20 okt 2016

Negen gemeenten uit onze regio, namelijk Merchtem, Steenokkerzeel, Machelen, Tervuren, Kortenberg, Sint-Pieters-Leeuw, Dilbeek, Grimbergen en Wemmel, hebben Vivaqua opnieuw gedagvaard bij de Nederlandstalige Rechtbank van Koophandel in Brussel. Ze voelen zich gegijzeld door de intercommunale omdat die een uittreding van de gemeenten blokkeert. 

Bij de jongste staatshervorming werd beslist om de intercommunales over te dragen aan de gewesten. Vivaqua, dat instaat voor de levering van drinkwater en de sanering van afvalwater, werd toegewezen aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Gemeenten die niet tot dat gewest behoorden, moesten de mogelijkheid krijgen om uit Vivaqua te stappen. De intercommunale zou daartoe vóór juli van vorig jaar haar statuten aanpassen. Maar tot op de dag vandaag weigert Vivaqua dat te doen. “De Vlaamse gemeenten hebben een aandeel van 11% in Vivaqua. De Brusselse en Waalse gemeenten hebben de overige 89%. Dus we hebben eigenlijk geen inspraak. Wij hebben 4 bestuurders op 25 en ook  geen lid in de raad van zaakvoerders. Al onze opmerkingen in de Raad van Bestuur worden gewoon weggestemd”, verduidelijkt Luc Deconinck, burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw.

Voorts wil het Brusselse gewest het financieel gezonde Vivaqua laten fusioneren met Hydrobru, een Brusselse intercommunale die een schuldenberg van 600 miljoen euro heeft. Die fusie zou bovendien de waterprijs in de Rand nog meer de hoogte kunnen injagen. Daarom dagvaarden de negen Vlaamse gemeenten Vivaqua om een uittreding af te dwingen.