Werken Woluwedal stuiten op protest van gemeente en buurt, projectontwikkelaar: “Alles is vergund”

5 uur geleden

Gisteren gingen de werken aan het kruispunt van de Grote Kloosterstraat met Woluwedal in Zaventem de laatste fase in. Die zijn nodig met het oog op het logistiek centrum dat er mogelijk komt. Dat centrum en de werken zorgen namelijk voor heel wat wrevel. Want volgens de buurt is de vergunning voor de werken verlopen, projectontwikkelaar MG Real Estate ontkent dat. “Alles is legitiem vergund en de werken worden met toelating van alle bevoegde instanties voortgezet”, klinkt het. Nog een ander geluid horen we bij de gemeente Zaventem. "We hebben tot nu toe tevergeefs alle mogelijke juridische stappen ondernomen om de werken tegen te houden."

Gisteren is in Zaventem de herinrichting van het kruispunt aan de Grote Kloosterstraat begonnen. “De vernieuwde aansluiting moet er voor zorgen dat toekomstige ontwikkelingen geen bijkomende mobiliteitsdruk op de omgeving veroorzaken”, zegt MG Real Estate. Die projectontwikkelaar wil er een logistiek centrum bouwen, dat ook al enige tijd voor commotie zorgt. “Maar de bouwvergunning van de ontwikkelaar voor de werken is inmiddels vervallen. We overwegen daarom een gerechtsdeurwaarder in te schakelen”, zegt Patrick Delaunoy van actiecomité 1832works.be. “Daarnaast zouden wij een spoedprocedure kunnen starten bij de burgerlijke rechtbank om de annulering van de werken te eisen indien noodzakelijk.”

Maar volgens MG Real Estate is alles volgens de letter van de wet verlopen. “Al in oktober 2022, binnen de termijn van twee jaar na het verlenen van de omgevingsvergunning, hebben we de start van de werken aan het omgevingsloket en werden de werken opgestart. In de daaropvolgende dagen, weken en maanden voerde de aannemer aanzienlijke werken uit: het terrein werd genivelleerd, er werd een bufferbekken gegraven en proefsleuven getrokken om de bestaande nutsleidingen in kaart te brengen en nieuwe nutsleidingen aan te leggen. De werken die vandaag aan het kruispunt plaatsvinden, finaliseren de herinrichting”, aldus de projectontwikkelaar.

De komende maanden vernieuwt en verbreedt de projectontwikkelaar de koker van de Woluwe zodat de toegang tot de Grote Kloosterstraat voldoende breed wordt. Daarnaast wordt het fietspad verlegd, komen er twee fietsbruggen over de Woluwe en zullen fietsers in beide richtingen vlot kunnen doorfietsen. Tot slot wordt ook de verkeerslichtenregeling aangepast, zodat het autoverkeer goed doorstroomt. “We ontvingen al een honderdtal brieven en e-mails van misnoegde inwoners. We hebben zelf, tot nu toe tevergeefs, alle mogelijke juridische stappen ondernomen om de werken tegen te houden”, klinkt het bij schepen van Mobiliteit Lukas Schillebeeckx.

“We hebben zelf, tot nu toe tevergeefs, alle mogelijke juridische stappen ondernomen om de werken tegen te houden. Enkel een stakingsbevel indienen kan nog, maar Vlaanderen liet al weten dat niet bekrachtigen. Bijgevolg zijn deze werken nog steeds uitvoerbaar.”

- Lukas Schillebeeckx, schepen van Mobiliteit

Werken tegenhouden

De enige optie om de werken tegen te houden, is het indienen van een stakingsbevel voor het uitvoeren van werken zonder vergunning. “Maar dat kan enkel uitgevoerd worden als het door de Vlaamse overheid bekrachtigd wordt. Zij hebben ons echter laten weten dat de vergunning volgens hen nog steeds geldig is en dat ze het stakingsbevel dus niet zullen bekrachtigen. Bijgevolg zijn deze werken nog steeds uitvoerbaar", reageert Schillebeeckx.

De gemeente Zaventem hekelt tot slot de gebrekkige communicatie vanuit MG Real Estate en het Agentschap Wegen en Verkeer over de start van de werken. “De communicatie in dit project is een verantwoordelijkheid van de projectontwikkelaar”, laat het Agentschap weten. “Bovendien is het de gemeente zelf die de signalisatievergunning aflevert voor werken op haar grondgebied. Zij waren dus wel degelijk op de hoogte van de startdatum van de werken aan het kruispunt.”