File

Vijf jaar na invoering in wegcode: reddingsstrook nog geen reflex

15 uur geleden

Sinds 1 oktober 2020 is het verplicht om bij filevorming op een autostrade, ringweg en op bepaalde andere gewestwegen een reddingsstrook te vormen. Toch is dat bij veel bestuurders nog geen reflex, stelt niet alleen het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vast. Ook Brandweerzone Vlaams-Brabant West stoot nog regelmatig op gesloten files.

File. Wie ’s ochtends of ’s avonds al een keer de Ring heeft genomen, is genoegzaam bekend met het fenomeen. Sinds 1 oktober 2020 is het verplicht om bij filevorming een strook te vormen, zodat hulpdiensten zo snel mogelijk bij een ongeval of op de spoedafdeling geraken.

Uit een enquête van het AWV blijkt dat 4 op de 5 Vlamingen de definitie van een reddingsstrook kennen. 68 procent van de respondenten geven bovendien aan spontaan zo’n strook te vormen. Toch stroken die bevindingen niet met de realiteit op de weg. Wouter Jeanfils van Brandweerzone Vlaams-Brabant West geeft aan dat brandweervoertuigen vaak kostbare tijd verliezen omdat mensen te laat aan de kant gaan.

Daarom start AWV een nieuwe campagne op die autobestuurders moet aansporen spontaan aan de kant te gaan wanneer ze in de file staan. Affiches tonen hoe het moet: wie op de meest linkse rijstrook rijdt, moet uitwijken naar links. Automobilisten op het middenvak houden uiterst rechts aan, net zoals de mensen op de rechtse rijstrook. Wacht je tot de zwaailichten in de achteruitkijkspiegel te zien zijn of tot de sirenes je radio overstemmen? Dan ben je al te laat.