Milieuvereniging Dryade trekt naar Raad van State tegen verbreding Ring rond Brussel

Milieuvereniging Dryade trekt naar Raad van State tegen verbreding Ring rond Brussel

din 23 jul

Dryade trekt naar de Raad van State tegen de uitbreiding van de Ring rond Brussel. Die uitbreiding zal volgens de milieuvereniging extra verkeer aantrekken en zorgen voor een hogere uitstoot van stikstof en broeikasgassen. Volgens Voka houdt Dryade zich te vaak bezig met procederen. "Ze zijn niet in staat om natuur en mens te verzoenen, terwijl dat net hun visie is", klinkt het bij Voka.

Door beroep in te dienen bij de Raad van State tegen de verbreiding van de Ring rond Brussel, wil Dryade stikstof en klimaat opnieuw op de politieke agenda zetten. “We roepen de nieuwe regering op het stikstofdecreet te herschrijven in lijn met de opmerkingen van de Raad van State. Enkel zo kan ze juridische zekerheid bieden voor nieuwe projecten”, zegt Dries Verhaeghe, directeur van Dryade.

De Vlaamse regering nam op het einde van de voorbije legislatuur het stikstofdecreet aan, maar de Raad van State had daar tal van bedenkingen bij. “Maar de Vlaamse regering schoof deze aan de kant en keurde nog voor de verkiezingen op basis van het decreet een aantal belangrijke projecten goed, waaronder de uitbreiding van de Ring. Het lijkt erop dat de Vlaamse regering zo wilde vermijden dat de verkiezingen over stikstof zouden gaan”, zegt Verhaeghe.

De verbreding van de Ring rond Brussel hypothekeert volgens Dryade dan ook de Vlaamse en federale klimaatambities. “We zijn niet tegen de herinrichting van de Ring, maar de verbreding mag niet ten koste gaan van de omliggende natuurgebieden en het klimaat”, besluit Verhaeghe.

Voka: "Dyrade veroorzaakt niet te overziene economische schade"

Volgens Voka veroorzaakt Dryade met de procedure bij de Raad van State ongeziene economische schade. "De verbreding van de ring rond Brussel zal zorgen voor een betere doorstroom van het verkeer en minder files en zo de economische schade inperken. Ook de leefbaarheid zal er significant op verbeteren", zegt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka. "Dyrade is niet in staat om natuur en mens te verzoenen. De vzw houdt zich te vaak bezig met te procederen en neemt eenzijdige stappen tegen projecten, wat zorgt voor enorme vertragingen inzake vergunningen.”