Volgende week starten de werken voor de heraanleg van de Europabrug in Vilvoorde. Die hebben heel wat voeten in de aarde gehad. Eind 2022 trok burgemeester Hans Bonte al aan de alarmbel. Lang was er onduidelijkheid over wie de werken moest uitvoeren. De herinrichting van het Vilvoordse stadscentrum valt onder de bevoegdheid van De Werkvennootschap, maar de brug is eigendom van de Vlaamse Waterweg.
Heraanleg Europabrug in Vilvoorde gaat eindelijk van start
In twee grote fasen wordt het hele brugdek aangepast aan de nieuwe wegen langs beide zijden van de brug, zodat alles naadloos op elkaar aansluit. “ De noordelijke helft krijgt een voetpad en enkelrichtingsfietspad, van het centrum naar Kassei, dat met een balustrade afgeschermd wordt van het busverkeer dat hier straks op twee aparte busbanen over de brug rijdt”, zegt Marijn Struyf van De Werkvennootschap. “Op de andere brughelft krijgt gemotoriseerd verkeer één rijstrook per richting met erlangs een afgeschermd dubbelrichtingsfietspad. Dankzij nieuwe leuningen aan de buitenzijden van de brug creëren we meer ruimte en comfort voor actieve weggebruikers.”
Eind deze week nog starten de werken. “Dan zorgt onze aannemer ervoor dat alle weggebruikers zich nog enkel over de zuidelijke brughelft kunnen verplaatsen, zodat op de andere brughelft gewerkt kan worden. Voor autoverkeer wijzigt weinig want er blijft één rijstrook per richting beschikbaar. Het verschil is dat de bus geen aparte strook meer heeft en mee in het verkeer rijdt”, zegt Struyf.
Voor fietsers die de brug willen oversteken verandert de situatie wel. “Je gebruikt nog steeds in beide richtingen de zuidelijke brughelft, maar vanaf nu donderdag kan dat enkel nog op het oude fiets- en voetpad dat eveneens plaats biedt aan voetgangers. Gezien de beperkte breedte vragen we fietsers af te stappen om elkaar ruimte te geven. Wie toch wil blijven fietsen, kan gebruik maken van de Salangaanbrug”, aldus Struyf.