Brussels Airport heeft een proefproject gelanceerd om het gebruik van een elektrische, zelfrijdende shuttle te testen op de luchthaven, een primeur in België. De shuttle zal gedurende een periode van drie maanden helemaal autonoom luchthavenmedewerkers vervoeren op het tarmac. Dit proefproject, dat kadert binnen het Europese Stargate-project, is een belangrijke stap in de ontwikkeling van innovatieve en duurzame mobiliteit op de luchthaven.
Brussels Airport test zelfrijdende shuttle op tarmac: “Belangrijke stap richting duurzame mobiliteit op de luchthaven”
Brussels Airport is gestart met een proefproject van drie maanden waarbij een 100% elektrische, zelfrijdende shuttle wordt ingezet op het tarmac. Het busje zal tijdens de testfase enkel luchthavenpersoneel vervoeren, naast de bestaande shuttle- en busdiensten op het luchthaventerrein. Na een grondige veiligheidsbeoordeling is een vast traject uitgestippeld dat de shuttle zal volgen om een veilige werking van het voertuig en de andere luchthavenoperaties te garanderen. In de shuttle is plaats voor acht medewerkers per rit en een steward die kan ingrijpen als dat nodig zou zijn.
“Brussels Airport zet als intermodale hub sterk in op de efficiënte samenwerking tussen verschillende vervoersmodi. Dit proefproject past perfect binnen die strategie en is een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van innovatieve en duurzame mobiliteit op de luchthaven. Bovendien draagt de elektrische shuttle ook bij aan onze ambitie om als luchthavenuitbater tegen 2030 geen CO2 meer uit te stoten”, zegt Arnaud Feist, CEO Brussels Airport Company.
Camera’s en sensoren monitoren het verkeer
Brussels Airport werkt voor dit proefproject samen met Ohmio, een Nieuw-Zeelands bedrijf dat zelfrijdend vervoer ontwikkelt voor complexe omgevingen, zoals de luchthaven. De shuttle beschikt over geavanceerde, autonome technologie en zal met een maximale snelheid van 25km/uur over het tarmac rijden. Het voertuig is uitgerust met zes camera’s en sensoren om het omliggende verkeer, de andere weggebruikers en eventuele obstakels voortdurend te monitoren en op de verkeerssituatie te anticiperen. Dankzij het optimale 5G-netwerk op de luchthaven bestaat de mogelijkheid om de shuttle in de toekomst vanop afstand over te nemen.
Na de testperiode van drie maanden zal dit project geëvalueerd worden om te onderzoeken of autonome mobiliteit een toekomst heeft op de luchthaven en welke mogelijke voorwaarden en eisen daaraan verbonden zijn. Brussels Airport wil daarnaast ook nagaan wat de concrete voordelen van zelfrijdend vervoer zijn en hoe werknemers dit type mobiliteit ervaren op vlak van onder andere veiligheid en comfort.
Over Stargate
De test met de zelfrijdende shuttle kadert binnen het Stargate-programma, een ambitieus project dat door de Europese Commissie geselecteerd werd om oplossingen voor een duurzamere luchtvaart te ontwikkelen en uit te testen. Brussels Airport is de projectleider en werkt samen met een divers consortium van 21 partners, waaronder drie Europese luchthavens en verschillende luchtvaartmaatschappijen.