Om de wateroverlast in Sint-Pieters-Leeuw aan te pakken gaat de gemeente de volgende 3 jaar 2,5 miljoen euro vrijmaken. Er wordt ook een gekwalificeerd personeelslid aangeworven. Die moet een integraal waterbeheersingsplan uitwerken en toezien op de uitvoering.
Sint-Pieters-Leeuw maakt 2,5 miljoen euro vrij om wateroverlast te beperken
Bij de jongste wateroverlast in Sint-Pieters-Leeuw werden honderden gezinnen getroffen. Daarom wil de gemeente snel werk maken van een waterbeheersingsplan. " Het plan zal in hoofdzaak inzetten op het vertragen van de afvoer van de neerslag naar de beken en riolen door buffering en aanleg van gecontroleerde overstromingsgebieden en op erosiebestrijding en wegwerken van knelpunten in rioleren en beken", verduidelijkt burgemeester Deconinck.
Om een en ander mogelijk te maken gaat de gemeente extra geld vrij te maken. 500.000 euro nog in 2016 en telkens 1.000.000 euro in 2017 en 2018.
Deze week vond reeds een eerste coördinatievergadering plaats tussen de gemeente, rioolbeheerder Viviqua, studiebureau Arcadis en alle beheerders van waterlopen in Sint-Pieters-Leeuw over acties die op korte termijn kunnen ondernomen worden om de steeds terugkerende knelpunten aan te pakken.
Een overzicht van de knelpunten die versneld zullen worden aangepakt
• Hazeveld (beveiliging en aanpassing pompstation) en Molenborrestraat;
• Hoge Paal: aanpassing keermuur, bekken en afwatering naar riolering;
• Vlezenbeek/Beevaartweg;
• wachtbekkens Witte Roos/Impeleer;
• Dikke Linde/Camille Leunensstraat (afwatering en wachtbekken);
• erosiebestrijding knelpunten (J.B. Wautersstraat, Bezemstraat, Brusselbaan, Hoogstraat, Vagevuurstraat, Parijsstraat, Brabanstebaan, Gaasbeekstraat e.a.)
Intussen zijn alvast de werken gestart voor een nieuw overstromingsgebied aan de Zuunbeek. Dat zal zo’n 200.000 m3 water kunnen ophouden.