De oeverzwaluw is weer helemaal terug in onze regio! In het natuurgebied Bos van Aa in Zemst werden maar liefst 80 broedparen geteld.
Bedreigde oeverzwaluw weer helemaal terug in de regio
De oeverzwaluw nestelt, zoals zijn naam al doet vermoeden, zich aan de waterkant maar is een bedreigde vogel. De terugkeer van deze zeldzame neef van de huis- en de boerenzwaluw hebben we te danken aan de inspanningen van de Vogelwerkgroep Noordwest-Brabant. "We hebben in dit natuurgebied zo’n 80 gaten ontdekt die door die vogels gemaakt zijn. Ze zijn ongeveer 80 centimeter diep en op het einde van dat gangetje broeden de vogels”, verduidelijkt ons René De Boom van Vogelwerkgroep Noordwest-Brabant.
Oeverzwaluwen broeden in uitgespoelde oevers van rivieren, vijvers of plassen met steile wanden, het water vormt een natuurlijke barrière tegen indringers. Maar zo'n oevers worden schaars in Vlaanderen door het kanaliseren van onze waterlopen, het verstevigen van de oevers, of in het geval van het Bos van Aa, als gevolg van de zandwinning. Ondanks verschillende ingrepen van de Vogelwerkgroep Noordwest-Brabant was de oeverzwaluw in 2010 helemaal verdwenen in het Bos van Aa. Maar nadat Natuurpunt het beheer van het gebied op zich nam en er eindelijk rust heerste in het gebied werd beslist om een nieuwe zandwand af te graven. In 2013 kwamen hier vier koppels oeverzwaluwen broeden en intussen hebben de zwaluwen massaal hun weg teruggevonden naar het Bos van Aa.
Het natuurgebied is slechts enkele keren per jaar toegankelijk voor het publiek maar speciaal voor RINGtv leiden enkele leden van de Vogelwerkgroep Noordwest-Brabant ons vanavond in het nieuws tot bij de broedplaatsen. (foto: flickr)