Een hooggeplaatste politiecommissaris heeft zich heeft zich donderdag voor de Brusselse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor verkrachting. Het parket eist 3 jaar cel tegen de man, die tijdens een tweedaags werkevenement een vrouw zou hebben misbruikt in een hotelkamer.
Politiecommissaris beschuldigd van verkrachting tijdens werkevent
Conferentie in Machelen
De beklaagde werd in 2016 vanuit de politiezone TARL (Ternat, Affligem, Roosdaal en Liedekerke) gedetacheerd als beleidsadviseur bij de Vaste Commissie van de Lokale politie. In mei 2019 was hij op vraag van Astrid, de telecomoperator van de hulpdiensten, aanwezig op een tweedaagse conferentie in een hotel in Machelen. De vijftiger zou toen een van de aanwezige vrouwen hebben verkracht, toen ze overnachtte in het hotel.
Volgens het slachtoffer zou de politiecommissaris haar op de eerste dag van de conferentie heel de tijd hebben lastiggevallen. Toen ze ’s nachts ging slapen, zou de beklaagde haar kamer zijn binnengeglipt, waarna hij haar zou hebben verkracht. De vrouw zegt dat verstijfd was geraakt en vervolgens meer dan twee uur lang werd misbruikt. “Ze was mentaal niet meer aanwezig en wilde dat het stopte”, klonk het bij haar advocaat. “Daarom heeft ze bepaalde seksuele handelingen gesteld.”
Bij de politiecommissaris klinkt dan weer een heel ander verhaal. “We hadden besproken om samen naar een kamer te gaan”, gaf hij te kennen tijdens zijn ondervraging door de rechtbank. “Daar is er inderdaad ‘interactie’ geweest. “We hadden duidelijk aangegeven waar onze grenzen lagen, het ging om seks met wederzijds respect. Nooit is er daar ‘neen’ gezegd. Ik zie ook moeilijk in hoe je kan vrijen als een van de twee verstijfd is.”
Man met verleden
De vrouw diende uiteindelijk klacht in, waarna de Algemene Inspectie de zaak onderzocht. Toen de speurders zijn ex-partners ondervroeg, verklaarde een van hen plots dat ze door de commissaris was verkracht. De politievrouw vertelde dat ze de man na hun breuk was tegengekomen op de werkvloer, waarna hij haar had uitgenodigd voor een etentje. Na het diner zou de beklaagde haar wagen zijn binnengeglipt, waar ze zou zijn misbruikt.
“De vrouw kreeg een paniekaanval toen de speurders over haar ex-vriend begonnen”, aldus het parket donderdag op de zitting van de correctionele rechtbank. “Die vrouw had er absoluut geen belang bij om een verhaal te verzinnen.” Uit het onderzoek van de Algemene Inspectie bleek ook dat de commissaris meer dan tien jaar geleden al een tuchtsanctie had opgelopen na een tiental klachten van vrouwelijke collega’s over ongepast gedrag. Het politiecollege had hem een duidelijk gebrek aan respect voor de vrouwelijke personeelsleden van de politiezone verweten en de man een blaam gegeven.
'Woord tegen woord'
Het parket van Halle-Vilvoorde eist 3 jaar cel tegen de commissaris voor de verkrachting van de twee vrouwen, maar gaat akkoord met een gedeeltelijk uitstel. “Hij is geen seksueel roofdier dat op een jaagpad vrouwen in de bosjes trekt, maar hij denkt wel érg snel dat vrouwen interesse in hem hebben”, aldus de parketmagistraat die ook de ontzetting uit de burgerrechten vorderde. “Iemand die zich zo gedraagt, hoort niet thuis in ons politiekorps”, klonk het.
De verdediging pleitte vol voor de vrijspraak. Volgens advocate Saskia Kerkhofs ging het om een typisch geval van ‘woord tegen woord’. “Er waren geen getuigen bij de beweerde feiten”, aldus de strafpleitster. Collega’s die tijdens dat tweedaags event aanwezig waren, spreken van flirterig gedrag tussen de twee betrokkenen. De dag na de beweerde verkrachting zochten ze ook nog toenadering tot elkaar. De burgerlijke partij werd naar eigen zeggen 2,5 uur lang brutaal verkracht. Wel, een slachtoffer van zo’n feiten zoekt daags nadien niet opnieuw het gezelschap van haar verkrachter op.”
Kerkhofs verwees in haar pleidooi ook naar de berichten die de vrouw in de dagen en weken na de hotelovernachting naar de beklaagde had gestuurd. “Boek je binnenkort een Airbnb voor ons? Mijn man is dan weg”, las de advocate voor.
Volgens de verdediging is er nooit sprake geweest van verkrachting, maar diende de vrouw klacht in uit schuldgevoel. “Enkele weken na de beweerde feiten is ze op reis gegaan met haar man. Daarna is ze ingestort. Ik geloof dat best. Maar dat was niet door de beweerde verkrachting, dat was puur uit schuldgevoel tegenover haar echtgenoot.”
Jimmy R. kreeg uiteindelijk het laatste woord. “Deze nachtmerrie heeft lang genoeg geduurd en mag nu stoppen. Na 30 jaar met hart en ziel gewerkt te hebben, ben ik opzijgezet”, klonk het.
Het vonnis volgt op 19 december.