Het parket van Halle-Vilvoorde reageert tevreden op de plannen om bijhuizen van het Brussels justitiehuis te openen in Halle, Vilvoorde en Asse. Zo’n bijhuizen zijn geen overbodige luxe gezien de snelgroeiende wachtlijst. Vandaag duurt het gemiddeld zo’n 123 dagen alvorens een strafbemiddeling kan opgevolgd worden.
Bijhuizen justitie zijn geen overbodige luxe, zegt parket Halle-Vilvoorde
Vorige week meldde federaal minister van Justitie Koen Geens op RINGtv dat hij samen met zijn Vlaamse collega Vandeurzen werk wil maken van bijhuizen van het Brusselse justitiehuis in onze regio. Justitiehuizen doen aan strafbemiddeling, volgen de uitvoering van straffen op en zorgen ook voor de opvang van slachtoffers. Er komen bijhuizen in Asse, Halle en Vilvoorde.
Het parket Halle-Vilvoorde reageert tevreden op die plannen. “Sinds de oprichting van het parket Halle-Vilvoorde in 2014 werden er al 402 dossiers naar het Brussels justitiehuis gestuurd voor een strafbemiddeling. Door de structurele onderbezetting duurt het er momenteel echter gemiddeld 123 dagen vooraleer een justitie-assistent kan worden aangesteld. De periode tussen ontvangst en het afsluiten van het dossier sleept momenteel gemiddeld 265 dagen aan. Als gevolg van het personeelstekort neemt de wachttijd echter wekelijks toe. Zo liggen sommige dossiers al een jaar op het Brussels justitiehuis zonder dat er een justitie-assistent kon worden aangesteld”, verduidelijkt Gilles Blondeau van het parket Halle-Vilvoorde.
In overleg met het justitiehuis heeft het parket van Halle-Vilvoorde omwille van de lange wachtlijst in 146 van de 197 wachtende dossiers beslist om niet verder te gaan met de strafbemiddeling. "In de dossiers die nog wel worden behandeld wordt het overleg tussen verdachte en slachtoffer, dat toch essentieel is in een bemiddeling, vaak niet meer voorzien om tijd te winnen", aldus Blondeau. Het parket hoopt dan ook dat er effectief werk wordt gemaakt van de nieuwe afdelingen van het justitiehuis in regio Halle-Vilvoorde.