Nu de duisternis ’s avonds steeds vroeger intreedt, hernieuwt de provincie Vlaams-Brabant de sensibiliseringscampagne 'Fietslicht aan en gaan'. Het startschot vond gisteren plaats in Londerzeel.
Fietslicht aan en gaan
Met de campagne 'Fietslicht aan en gaan' probeert de provincie via scholen en politiezones fietsers tussen 12 en 18 jaar te sensibiliseren om tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag enkel met een goede fietsverlichting op pad te gaan.
Volgens het verkeersreglement moeten fietsers immers duidelijk te zien zijn van op een afstand van ongeveer 200 meter. Cijfers van de Algemene Directie Statistiek leren dat niet-gebruik van fietsverlichting jaarlijks een 40-tal letselongevallen met fietsers veroorzaakt. Hoewel het aantal ongevallen met fietsers in Vlaams-Brabant in de periode 2014-2017 daalde van 904 tot 753, blijft sensibilisering volgens gedeputeerde Tom Dehaene (CD&V) noodzakelijk.
De provincie verspreidt momenteel via secundaire scholen en politiezones 8.000 fietslampjes, 100.000 spaakreflectoren, 25.000 reflecterende fietsplaatjes, 700 posters en 500 V-borden. Leerlingen die betrapt worden met een defecte fietsverlichting krijgen bij een politiecontrole een fietslampje mee om veilig thuis te geraken. In totaal hebben reeds 48 secundaire scholen en 15 politiezones hun medewerking toegezegd aan de campagne.