De overstromingen van afgelopen jaren hebben de bewustwording rond water een boost gegeven. Via het Strategisch Project Groene Noordrand werkten de gemeente Grimbergen en Regionaal Landschap Brabantse Kouters samen aan een klimaatrobuuste Maalbeekvallei Op zaterdag 29 maart werd het nieuwe, ontharde Beiaardplein geopend.

Beiaardplein brengt Maalbeek en valleinatuur dichterbij: "Openbare ruimte klimaatrobuuster inrichten"
Een honderdtal geïnteresseerden bezochten het Beiaardplein. Enkele jaren geleden was dit Beiaardplein nog een onopvallend stukje verharding, tussen de Wolvertemsesteenweg, de Beiaardlaan en de Abdijstraat. "Met 76.098 euro Natuur-in-je-Buurtsubsidies kon gemeente Grimbergen samen met Regionaal Landschap Brabantse Kouters het plein transformeren tot een verpozingsplek aan het water, wat voordelen biedt voor het menselijk welzijn en de biodiversiteit", vertelt Roxanne Lestiboudois van Agentschap voor Natuur en Bos.
Bij de heraanleg van het plein werd gedacht aan fauna en flora. Knotbomen langs de waterloop loodsen het typische uitzicht van de Maalbeekvallei tot in het centrum. Joeri Van den Brande, voorzitter van Regionaal Landschap Brabantse Kouters is tevreden met de transformatie. "Het geheel is nu een fijne biodiverse plek aan de kabbelende Maalbeek", zegt Van den Brande.
Een meer natuurlijke en natuurrijke Maalbeekvallei behoort tot de doelstellingen van het Strategisch Project Groene Noordrand. "Als gemeente willen we onze openbare ruimte klimaatrobuuster inrichten", vertelt schepen van Leefmilieu Chantal Lauwers. Ook deze inrichting aan het Beiaardpleintje vormt een schakel in dat grotere geheel. Deze groene oase komt zowel het waterbeheer, de natuur als de inwoners ten goede."
De heraanleg van het Beiaardplein is slechts een begin. "Na een goede inrichting zorgt de provincie Vlaams-Brabant voor het beheer van de waterloop", zegt gedeputeerde voor Water, Tom Dehaene. "Hier geeft de winterbedding bijvoorbeeld meer ruimte aan water bij hoge waterstanden."