De teelt van hennep boomt in onze regio

Hennepteelt boomt in onze regio: “Een gewilde grondstof die heel wat voordelen biedt"

din 6 aug

Je hebt het in je eigen buurt misschien al opgemerkt: er duiken steeds vaker akkers op waarop hennep geteeld wordt, in Meise bijvoorbeeld. Hennep ziet eruit als cannabis, maar de plant bezit geen actieve stoffen. High zal je er dus niet van worden, maar je kan er wel textiel of isolatiemateriaal mee maken. "De vraag is echt aan het boomen."

De Alfred van Campenhoutlaan in Meise. Wie er langs wandelt, moet soms twee keer kijken naar de aangrenzende akkers, maar je ogen bedriegen je niet: hier staat wel degelijk hennep. Het gaat om industriële hennep, het onschuldige broertje van cannabis. “Industriële hennep heeft een zeer lage THC-waarde. THC is de actieve stof in cannabis die ervoor zorgt dat je high wordt. Hier is het THC-gehalte verwaarloosbaar”, zegt Bart Merckaert van het Agentschap Landbouw en Visserij. “Drugs kan je er dus niet mee maken, maar hennep is wel een gewilde grondstof.”

En op die vraag spelen ook landbouwers in onze regio in. Dat blijkt ook cijfers die Ring kon inkijken. Ieder jaar duiken er meer velden op in onze provincie: van 11 hectare in 2019, tot bijna 100 hectare vandaag. Zo'n 14 landbouwers verbouwen het. “Hennep is eigenlijk een zeer interessante teelt”, gaat Merckaert verder. “Het heeft een zeer sterke vezel en fijne wortels die zich diep in de bodem gaan vertakken en het zorgt voor een betere bodemstructuur. Hennep kan ook zeer goed tegen droogte, is weinig arbeidsintensief en heeft weinig meststoffen en pesticiden nodig.”

Axel van Exie scheidt de vezels van de stengels, en dat als enige in heel België.

"Hennep wordt eigenlijk al duizenden jaren gebruikt. Vroeger werd er kleding van gemaakt, touwen of zeilen voor zeilboten. Het werd lange tijd achteruitgeschoven door de associatie met marihuana, terwijl het daar eigenlijk niets mee te maken heeft."

- Axel Segers, CEO van Exie

De hennep telen is één, maar wat wordt er daarna mee gedaan? In onze regio is er volgens het Agentschap Landbouw en Visserij niemand die hennep verwerkt. Maar bij Exie in Herzele zien ze de hennep uit Vlaams-Brabant wel graag komen. Het bedrijf scheidt de vezels van de stengels, en dat als enige in België. “De vraag naar natuurlijke vezels is enorm aan het boomen. We krijgen aanvragen vanuit sectoren waarvan we dat nooit gedacht hadden”, zegt Axel Segers, CEO van Exie. “Ik ben nu bijvoorbeeld met staalproducenten bezig die de hennepvezels als versterkers in hun staal willen steken.”

Maar ook de papier- en textielindustrie zijn grote afnemers, want het moet allemaal duurzamer en ecologischer. “De hennepvezels worden in principe al duizenden jaren gebruikt. Vroeger werd er kleding van gemaakt, touwen of zeilen voor zeilboten”, zegt Segers. “Een honderdtal jaar geleden werd het product achteruitgeschoven door de associatie met marihuana, maar eigenlijk heeft dat er niks mee te maken. Nu zijn we hennep gelukkig aan het herontdekken. Er gaat trouwens bijna niets verloren, want de takjes worden verwerkt tot isolatiemateriaal.”

Een hennepveld in Meise

"Hennep is een zeer interessante teelt. Het zorgt ook voor een betere bodem, kan zeer goed tegen droogte, is weinig arbeidsintensief en heeft weinig meststoffen en pesticiden nodig."

- Bart Merckaert, Agentschap Landbouw & Visserij