trek_van_tombeek.jpg

Het echte verhaal van de Trek van Tombeek-Heyde

zat 9 jan 2016

Financieel beheerder van Overijse Mik Lenseclaes betaalt morgen naar jaarlijkse gewoonte vier euro uit aan alle gezinshoofden uit Tombeek. Volgens de overlevering is dit een stuk rente van de verkoop van een stuk grond, dat indertijd door Keizer Karel geschonken werd aan de inwoners van Tombeek omdat die hem geholpen hadden om zijn koets uit de modder te halen. Het echte verhaal zit anders in mekaar. 

 ​

 

"De Raad van Brabant wees in de 18e eeuw een stuk grond langs de Lane op de grens van Waver en Tombeek, dat door beiden betwist werd, toe aan de gemeenschap van Tombeek. In de jaren '30 van vorige eeuw heeft Overijse dit stuk grond verkocht aan de Prevoyance Sociale die er een sanatorium op bouwde. De opbrengst van de verkoop werd belegd en de rente wordt sindsdien als vergoeding verdeeld onder de inwoners van dit gehucht. De gezinshoofden krijgen in de praktijk uit de gemeentekas van Overijse al vele jaren 4 euro uitbetaald. Het moet een unicum zijn in de wereld", vertelt Mik Lenseclaes.

Hoewel er geen enkel bewijs is dat Keizer Karel iets met deze traditie te maken heeft, staat deze historische figuur zondag wel centraal in de 'uitbetaling van de Trek van Tombeek-Heyde'. Na een eucharistieviering trekt een stoet onder begeleiding van de Keizer Karelgroep naar het café 'Oud Sint-Elooi'. Deze keer is er ook de medewerking van de school waarbij een 20-tal kinderen het verhaal van Keizer Karel zullen brengen aan de brug over de Lane. In het café vindt na een toespraak van de Keizer de uitbetaling plaats tussen 11u30 en 13u00. In totaal telt Tombeek 487 gezinshoofden die recht hebben op de 4 euro. Voorwaarde is dat men al één jaar in Tombeek woont en de gemeentelijke milieubelasting betaald heeft.

Herbekijk hier het verslag van vorig jaar: