zonnepaneel.jpg

Energiefactuur wordt in Noordrandgemeenten 211 euro duurder

zat 15 aug 2015

De uitgestelde doorrekening van de kosten voor de groenestroomcertificaten hebben een zeer verschillende impact op de distributietarieven. Zo wordt de jaarlijkse factuur voor een doorsnee Vlaams gezin in de Noordrandgemeenten 211 euro duurder. Elders in de regio schommelt dat tussen de 20 en 60 euro afhankelijke van de intercommunale. In Bever en Affligem daalt zelfs de factuur met 70 euro. 

De groenestroomcertificaten zijn al enkele jaren een blok aan het been van de Vlaamse regering. Wie zonnepanelen heeft en groene stroom produceert krijgt daarvoor certificaten. De netbeheerders zijn verplicht die aan een minimumprijs op te kopen maar krijgen die nauwelijks doorverkocht. Zo ontstond er een overschot aan certificaten.  Doorrekenen aan de klanten was bovendien geen optie omdat de vorige overheid de energieprijzen bevroren had. De schuldenberg was daardoor opgelopen tot bijna 2 miljard euro.

De Vlaamse overheid wil het overschot aan certificaten nu wegwerken tegen 2021. Daarom werkte minister voor Energie Turtelboom (Open VLD) een regeling uit waarbij de netbeheerders een vergoeding krijgen die via een heffing zal gefinancierd worden.

Gemeenten in de Sibelgas-zone worden 211 euro duurder

De Vlaamse energieregulator Vreg heeft nu berekening gemaakt hoeveel dit zal kosten aan de consument. Maar dat is afhankelijk van welke intercommunale in uw gemeente actief is.

Zo zal de energiefactuur in de gemeenten van de zone Sibelgas de volgende drie jaar stijgen met 211 euro voor gas en elektriciteit. Concreet gaat het om Meise, Wemmel, Machelen, Vilvoorde en Wemmel. Elders in de regio schommelt de stijging tussen 20 en 60 euro.

In Bever en Affligem is er een daling van de energiefactuur

In Bever en Affligem wordt energie dan weer 70 euro goedkoper. Beide gemeenten vallen in de zone van de intercommunale Intergem die voornamelijk in Oost-Vlaanderen actief is.

Opgelet. Naast de doorrekening van het overschot aan certificaten is er ook nog de hogere btw op elektriciteit en de vennootschapsbelasting die de intercommunales vanaf augustus moeten betalen, ook een beslissing van de federale regering. Dat laatste maakt volgens een berekening van de Vreg de energiefactuur voor een doorsnee gezin tot 2 procent duurder voor aardgas en tot 1,5 procent voor elektriciteit. En tot slot is er ook de afschaffing van de gratis kwh elektriciteit. Ook dat zal de elektriciteitsfactuur nog duurder maken.