Het voorbije jaar zijn in Halle-Vilvoorde bijna 1.000 ondernemingen failliet gegaan. De grootste slachtoffers bevinden zich voornamelijk in de bouw en de transportsector, maar ook garagehouders blijven niet gespaard. Ondernemersnetwerk UNIZO raadt aan om genoeg begeleiding te zoeken. Handelsinformatiekantoor GraydonCreditsafe, dat de studie uitvoerde, adviseert ook om de nodige financiële buffers aan te leggen.
Bijna 1.000 ondernemingen failliet in Halle-Vilvoorde in 2024: “Een record”
Heel wat bedrijven in onze regio gingen vorig jaar op de fles. En dat is geen nieuwe trend: nadat de faillissementen in 2023 al bijna verdubbelden (van 478 in 2022 tot 833 in 2023), stegen ze in 2024 tot een recordaantal van 987. Dat is een toename van bijna 20 procent.
Zoeken naar oorzaken
“Reden nummer 1 is de loonkost die op een paar jaar tijd met 20% is toegenomen. Dat heeft een enorme impact op de marges van de bedrijven. Bovendien worden zowel de retail als de bouwsector geconfronteerd met concurrentie van buitenlandse werkkrachten of producten”, zegt Elke Tielemans, directeur UNIZO Vlaams-Brabant.
**Donkere wolken boven garagisten **
Het is vooral de bouw- en transportsector die getroffen wordt, ook omdat de Brusselse ondernemingsrechtbank intensiever op zoek gaat naar frauduleuze bedrijven. Ook boven de garagehouders hangen donkere wolken.
“Dat heeft alles te maken met de technologische evolutie van benzine naar elektrisch. Ik stel voor mezelf vast: ik rijd sinds drie jaar elektrisch en ik ben niet één keer in een garage geweest. En dan is er nog de trend van consolidatie en concentratie waarbij merken steeds minder geneigd zijn om kleinere garages te bedienen”, aldus Eric Van den Broele van GraydonCreditsafe.
Wat met de toekomst?
Of die stijging zich blijft doorzetten, is moeilijk in te schatten. Net dat is een probleem: we leven in economisch uitdagende tijden.
“Vroeger was de wereld één van ‘conjuncture’ evoluties die vrij voorspelbaar waren. Nu leven we in een wereld die vooral geconfronteerd wordt met schokken. Ik denk dat niemand met zekerheid durft te zeggen wat 2025 zal brengen. Dan denk ik aan de geopolitieke omstandigheden, dan denk ik aan de klimaatomstandigheden…”, legt Van den Broele uit.
Advies: omring je met de juiste begeleiding en leg buffers aan
Aangezien het vaak om jonge ondernemers gaat die het moeilijk krijgen, raadt UNIZO aan een goed financieel plan op te maken en degelijke begeleiding te zoeken. GraydonCreditsafe adviseert ook om financiële marges in te bouwen.
“Het is heel belangrijk dat je een vorm van vetgehalte creëert om tegen barre tijden te kunnen. Ondernemers moeten buffers aanleggen die niet onmiddellijk gebruikt moeten worden. Die dus niet gebruikt worden voor de dagelijkse werking van de onderneming, maar die wel ingezet kunnen worden in speciale omstandigheden”, verduidelijkt Van den Broele.
Respect nodig vanuit politieke hoek
UNIZO hoopt dat de politiek de bedrijven zal bijstaan. “Het belangrijkste zal nu zijn om een stukje zekerheid te bieden. De voorbije weken is er wel wat animo geweest bij hoe ondernemers ‘geframed’ worden bij onder andere de regeringsonderhandelingen. Het zal belangrijk zijn om het nodige respect naar boven te brengen voor ondernemers. Want als we jobs willen behouden, als we mensen meer en langer aan de slag willen houden, dan zijn daar ook ondernemers en bedrijven voor nodig”, benadrukt Elke Tielemans, directeur UNIZO Vlaams-Brabant.