Na het vluchtmisdrijf leefde de dader een tijdje ondergedoken in Hongarije. Nadien gaf hij zichzelf uiteindelijk toch aan bij de politie. Begin december werd de man veroordeeld tot 5 jaar cel met tien maanden uitstel, een levenslang rijverbod en een boete van 6.600 euro.
De doodrijder van Merel besloot om in beroep te gaan tegen zijn straf. Maar het hof van beroep bevestigt nu het oorspronkelijke vonnis en geeft de dader nu ook een effectieve celstraf.
De klasgenoten en vrienden van Merel trokken enkele weken geleden nog naar Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) om 10.000 handtekeningen af te geven. Ze vroegen onder meer om de infrastructuur van fietspaden te verbeteren.
Vanmiddag werden de ouders van Merel De Prins samen met de ouders van Sofie De Ridder ontvangen op het kabinet van minister van Justitie Koen Geens. Voor hem hadden ze een eisenbrief bij die ondertekend was door bijna 11.000 personen. In de brief worden een aantal pijnpunten aangekaart op het vlak van verkeersveiligheid en de vervolging van gevaarlijke bestuurders. “We krijgen het gevoel dat verkeersongevallen gebanaliseerd worden, het lijkt er bij te horen. Maar dat mag niet gebeuren, want verkeersongevallen veroorzaken onvoorstelbare menselijke drama's", aldus de ouders van Merel en Sofie.