explosie_zaventem_4.jpg

De cijfers zes maanden na de aanslagen

8 jaar geleden

Precies 6 maanden geleden, op 22 maart, werden de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek in Brussel het doelwit van terroristen. Daarbij vielen 35 doden en 340 gewonden. De horeca en de toeristische sector kregen nadien de zwaarste klappen. 

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"51126","attributes":{"alt":"","class":"media-image","style":"width: 205px; height: 138px; float: left;"}}]]Op 22 maart ontploften op Zaventem rond 8 uur twee bommen in de vertrekhal van Brussels Airport. 14 mensen kwamen om, bijna 100 personen raakten gewond. Later werd nog een derde niet ontplofte bom gevonden. De aanslag had dus een nog veel grotere impact kunnen hebben.

Ruim een uur later ontplofte onder de Wetstraat een bom in een metrotrein van de MIVB. Die was net vertrokken uit het metrostation Maalbeek. 21 mensen kwamen hierbij om het leven, er vielen ook meer dan 100 gewonden.

 

Zware klappen bij horeca en toerisme

De impact op de economie in ons land was enorm. Volgens VOKA, het Vlaams netwerk van ondernemingen zijn de horeca en het toerisme het zwaarst getroffen. Zo noteerde de toeristisch sector 8% of 1 miljoen hotelovernachtingen minder in Vlaanderen en Brussel de eerste 6 maanden van 2016. De horeca, zeker in de hoofdstad, kreeg 20 tot 30% minder inkomsten.

Heel wat bedrijven maakten daarom gebruik van de regeling voor tijdelijke werkloosheid. Daar kan nog tot eind deze maand een beroep op gedaan worden.

Herstel bij openbaar vervoer en luchtvaart

Ook bij Brussels Airport voelen ze nog steeds de gevolgen van de aanslagen. Over de hele zomer kreeg Brussels Airport 4,7 miljoen passagiers over de vloer. Dat is een daling van 3,9 procent tegenover het recordjaar 2015.

Ook bij de MIVB  kelderde na de aanslagen het aantal passagiers. Maar dat cijfer was eind juni al opnieuw genormaliseerd.