De Museumtuin in Gaasbeek

Heibel in Museumtuin Gaasbeek: kunstenaar wil werk niet weghalen

don 18 jul

'Koesteren', het intussen bekende kunstwerk van twee gigantische handen in de Museumtuin van Gaasbeek moest acht maanden geleden al verwijderd zijn. Dat stelt Natuurinvest, dat voor het Agentschap Natuur en Bos werkt. Maar de kunstenaar van het beeld, William Roobrouck, zegt dat er geen specifieke datum is afgesproken. Voor elke dag dat het gigantische kunstwerk nog in de Museumtuin staat, mag Roobrouck een boete verwachten.

Het kunstwerk Koesteren kreeg eind juni vorig jaar een plekje op de sokkels van de Museumtuin in Gaasbeek. Het werk omvat twee handen van elk zo’n 5 ton cortenstaal en is een eerbetoon aan het Pajotse landschap en werd speciaal gemaakt voor een internationale sculpturententoonstelling. Volgens de kunstenaar zijn er nooit concrete afspraken gemaakt over wanneer het beeld verwijderd moest worden, maar Natuurinvest is formeel: “Na een eerste deadline van november, maakten we de afspraak dat 11 juni alles weg moest zijn. Volgens mij hoopt de kunstenaar dat hij zijn werk kon verkopen,” zegt Tom Embo, directeur Natuurinvest. “Maar nu is het genoeg geweest.” Per dag dat het kunstwerk blijft staan, krijgt Roobrouck een boete van 100 euro in de bus.

Kunstwerk 'Koesteren' in de Museumtuin in Gaasbeek

Het kunstwerk zou schade berokkenen aan de historische sokkels waar het op staat. Er zijn barsten in de trappen en daarom moet de 10 ton cortenstaal weg. “Maar die barsten in de zuilen waren er al,” stelt Roobrouck. “Bovendien was duidelijk hoe groot en zwaar Koesteren is.” Het kunstwerk weghalen is bovendien sowieso niet voor meteen, legt hij uit: "De omstandigheden moeten goed zijn. Na de overvloedige regen van de voorbije maanden vrees ik dat daar geen kraan geplaatst kan worden."

De vele vrijwilligers van de Museumtuin vinden het een spijtige zaak. Zij zien het kunstwerk niet graag verdwijnen en brengen het dispuut daarom onder onze aandacht. “Dagelijks worden er door toeristen uit vele regio’s foto’s gemaakt van de beeldengroep. Het werk geeft uitstraling aan onze regio. De 50 vrijwilligers willen dit beeld behouden, in plaats van weer een kale, nietszeggende trap,” krijgen we online toegestuurd.