Galmaarden hangt aan elkaar van de tradities en het immaterieel erfgoed, lijkt het wel. Wij gingen vandaag Pauwelbroodjes rollen, een cruciaal onderdeel van de Pauweltraditie.
Pauwelbroodjes rollen in Galmaarden: "Pure geschiedenis"
Witte ruiter
Het Sint-Paulusgehucht maakt zich op voor een eeuwenoude traditie: de Pauwelfeesten. Op de dag van Paulus' Bekering, 25 januari, herdenken de inwoners van het gehucht de legende van de witte ruiter. Op 25 januari 1382 verscheen Paulus als een witte ruiter en bood roggebroden aan. De broden zouden de mensen tegen de pest beschermen. Althans, dat is de legende.
Rollen maar
De traditie neemt een lange aanloop naar het eigenlijke feest. Begin december werd, traditiegetrouw op de Pauwelhoeve, de Pauwel doorgegeven. Ook werd er een Kinderpauwel aangesteld. De 12-jarige Aayron Thienpondt en Anthony Ravyts aanvaardden deze taak.
Vorig weekend trokken ze met hun Apostelen naar de Heetveldemolen in Tollembeek om rogge te laten malen. Van het meel rolde de Pauwelbende vandaag de broodjes. “Zoals Aalst uitkijkt naar carnaval, kijken wij uit naar de Pauwelviering. Pure geschiedenis”, klinkt het bij de bende.
Neven zetten
Vandaag staat er nog meer op het programma: het zetten van de neven. Daarbij draagt de Pauwel van het vorige jaar de macht over aan de nieuwe Pauwel. Met een meeldoop in de baktrog en na het zingen van het aloude Pauwellied wordt de avond afgesloten.
Morgenochtend worden de broodjes gezegend, waarna ze met de bende mee op bedeltocht gaan. De opbrengst van de tocht bekostigt de feesten. De feesten zelf vinden plaats op 26 januari. De week nadien volgt de 'dag van de rekenighe'
De Pauweltraditie is immaterieel erfgoed. Wie meer wil weten kan deze link volgen.