teirlinck_beeld.jpg

Beeld Herman Teirlinck verhuist van Beersel naar FeliXart Museum Drogenbos

woe 28 okt 2015

Het beeld van Herman Teirlinck aan het Teirlinckhuis aan de Uwenberg in Beersel krijgt een nieuw onderkomen aan het FeliXart Museum in Drogenbos.

Na de beslissing van de Beerselse gemeente om de werking van het Herman Teirlinckhuis (HTH) stop te zetten, verdween de voormalige woonst van de gerenommeerde schrijver in de etalage. Daarom werd gezocht naar een nieuw onderkomen voor het beeldhouwwerk van Teirlinck. Het beeld is van de hand van Wilfried Pas en is eigendom van Jan Decleir. De acteur en ook een voormalige leerling van Teirlinck bereikte intussen een akkoord met het FeliXart Museum in Drogenbos. Vanmiddag zal het beeld in Beersel gedemonteerd en getransporteerd worden.  

“We vinden dat dit niet zomaar geruisloos mag passeren”, vertelt Sergio Servellón, artistiek directeur van het FeliXart Museum in Drogenbos. “Het beeld van Herman Teirlinck is immers  al een tijd ‘op de vlucht’. Oorspronkelijk was dit beeld bedoeld voor de befaamde Studio Herman Teirlinck in Antwerpen. Maar daar moest het weg toen dat instituut weggesaneerd werd. Sindsdien had het een logische plaats gevonden in Beersel. Nu moet het dus opnieuw op zoek naar een thuis. De verhuizing van het beeld van Herman Teirlinck staat wat ons betreft symbool voor een lokaal erfgoedbeleid ‘op de dool’. Het is een voorbeeld van de fragiele situatie waarin cultuur zich op lokaal niveau bevindt”, aldus Sergio Servellón. De komst van Teirlinck naar de Felix De Boeck site is daarom symbolisch. “Het gaat niet enkel om de herinnering van een oeuvre en een kunstenaar, het gaat over de actuele waarde die besloten ligt in het cultureel legaat. Teirlinck staat symbool voor de stimulering van de kunsten dwars door de generaties heen. Zo ondersteunde hij ook de jonge Felix De Boeck op wiens erf hij nu mag vertoeven”, besluit Servellón.