In het Sport- en Olympisch museum Sportimonium in Hofstade bij Zemst loopt een prachtige tentoonstelling over worstelen. Ooit was worstelen een heel populaire sport, zeker in het begin en in het midden van vorige eeuw. "Straffe Mannen, uit de gloriejaren van de worstelsport", zo luidt de naam van de tentoonstelling.
'Straffe Mannen' in Sportimonium Hofstade
100 Jaar geleden waren niet de voetballers maar wel de worstelaars de echte sporthelden die ook veel geld verdienden. Ze trokken begeleid dor managers van tornooi naar tornooi, die vele duizenden mensen lokten.
Eén van de bekendste Belgische beroepsworstelaars is Alphonse Steurs, een boerenzoon uit de Kempen die naar de Antwerpse haven trekt om er te werken als kolenlosser. Daar wordt hij zich bewust van zijn kracht. Het is de start van een worstelcarrière die hem begin 1900 tot ver buiten de Kempen brengt.
Wostelen is populair over de hele wereld, elke cultuur heeft haar eigen worstelstijl.
Op de expo vind je veel foto's van worstelaars en dat is geen toeval: worstelaars waren zeer ijdel en ze hadden een mooi lichaam dat ze graag toonden. Een begrip in de Belgische worstelgeschiedenis is de familie Meeuwis met 3 generaties worstelaars.
'Straffe mannen, uit de gloriejaren van de worstelsport' loopt nog tot en met 15 maart in het Sport- en Olympisch museum Sportimonium in Hofstade.