zuidflank_overijse_overzicht_verschillende_elementen_van_uit_de_lucht.jpg

Zuidflank wordt recreatieve groene long in centrum Overijse

din 19 sep 2017

Zuidflank. Zo luidt de naam van een nieuwe, 5 hectare grote groene long in het hart van Overijse. De nadruk ligt op recreatie (wandelen, sporten, spelen...) en tegelijkertijd worden nuttige bufferwerken tegen overstromingen in het plan geïntegreerd. De werken starten midden september en moeten in de lente van volgend jaar afgerond zijn. 

Om het centrum van Overijse te behoeden tegen overstromingen is een aantal ingrepen nodig. Het gaat om de helling achter het cultuurcentrum Den Blank. De zone waar het om gaat strekt zich uit van de Heurckstraat aan de sporthal over de recreatiezone op de helling, langs het Begijnhofstadion tot de groene weide voor de bib en Den Blank. 

"In samenspraak met Aquafin stelde de gemeente een waterbeheersplan op", zegt schepen van Openbare Werken Sven Willekens (Open VLD). "Daarbij zullen op verschillende plaatsen in de helling bufferbekkens worden aangelegd om de regen op te vangen en trager te laten stromen." Het is de bedoeling om tegelijkertijd aan de buffers een groene en recreatieve invulling te geven om de belevingskwaliteit van de 'Zuidflank' op te waarderen. Wandelen, spelen, klimmen, skaten en sporten moeten daarbij mogelijk zijn, met de aanleg van onder andere een skatepark, een oefen- en revalidatieveld voor voetballers en andere sporters en een joggingparcours. Bovendien komt er ook een initiatieparcours voor bmx en veldritten. Verder wordt de beboste zone ook gebruikt voor klim- en klauterzones voor jeugdverenigingen. 

"Met het project slaan we meer dan 2 vliegen in één klap", aldus schepen Willekens. "Zo zal er ook bewust worden gewerkt met ecologische materialen."