vlcsnap-2017-03-08-17h04m25s83.png

Zeg niet serviceflat tegen een assistentiewoning

woe 8 maa 2017

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen was vanmorgen in Steenokkerzeel. Hij kwam in woonzorgcentrum Floordam het startschot geven van een campagne om assistentiewoningen beter bekend te maken. Vaak wordt gedacht dat assistentiewoningen hetzelfde zijn als serviceflats, maar er is wel degelijk een verschil. 

Vlaanderen telt meer dan 21.000 erkende assistentiewoningen. Ze zijn volledig ingericht op maat van ouderen zodat die zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. De woningen moeten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen, maar vaak zijn die niet gekend bij potentiële kopers of huurders. “Je mag verwachten dat in een erkende assistentiewoning een aantal essentiële kenmerken aanwezig zijn. Zo moeten die toegankelijk zijn voor rolstoelen. Er moet toezicht zijn, een alarmsysteem, een sociale ontmoetingsruimte en een woonassistent. Ook moeten bewoners inspraak krijgen via de gebruikersraad”, verduidelijkt minister van Welzijn Jo Vandeurzen.

Om mensen beter te informeren over die eisen, start de Vlaamse regering met een campagne. Bij Floordam in Steenokkerzeel juichen ze die toe. Het woonzorgcentrum telt nu 9 assistentiewoningen en dit najaar komen er nog eens 27 bij. Op de website www.checkassistentiewoning.be vind je een checklist terug met alle waaraan een assistentiewoning moet voldoen.