asielzoekers.jpg

Vakantiekamp voor minderjarige asielzoekers in Steenokkerzeel

woe 5 aug 2015

Vier Joka-jongeren organiseren een spetterende vakantieweek voor minderjarige asielzoekers in Steenokkerzeel.

De jongerenkampen, kortweg Joka, zijn een initiatief van de Present Caritas vrijwilligerswerk vzw. Dat is een organisatie voor vrijwilligerswerk in de verzorgingssector. Zo organsieren ze vakanties voor jongeren in woon- en zorgcentra en in psychiatrische centra.

Maar deze zomer hebben enkele jongeren ook een indrukwekkend vakantieprogramma uitgewerkt voor minderjarige asielzoekers in Steenokkerzeel. “Het zijn minderjarige kinderen die in België komen zonder ouders of die hun ouders nog niet hier zijn en die worden naar hier gebracht. Hier worden ze twee weken geobserveerd en dan worden ze meestal doorgestuurd naar een ander centrum”, verduidelijkt ons kampverantwoordelijke Lisa Dewierdt.

De monitoren proberen zich uit te drukken in alle mogelijke talen maar vooral met heel veel gebaren. Met succes want de taal van het plezier maken, lijkt iedereen te begrijpen. De minderjarige asielzoekers zijn de leiding zeer dankbaar. Maar ook omgekeerd. “Dat is echt frappant. Ik ben 18 nu op dit moment, en die mensen zijn ook tussen 12 en 18 jaar. Dus ik had dat even goed kunnen zijn. Als ik ergens anders was geboren, was ik nu misschien waar zij nu staan en omgekeerd. En dat is heel gek om bij stil te staan”, vertelt ons JOKA-vrijwilliger Elief Vandevenne. Een uitgebreid sfeerverslag krijg je vanavond in het nieuws op RINGtv.