dsc_0794.jpg

Terlanen ongerust over komst asielcentrum voor 70 minderjarigen

woe 23 dec 2015

De gemeente Overijse en Fedasil, het Federaal Agentschap voor de opvang van Asielzoekers, organiseerde dinsdagavond een infoavond over het nieuwe asielcentrum voor zo’n 70 minderjarige vluchtelingen. Dat zal binnenkort geopend worden in het voormalige woonzorgcentrum ‘De Lasne’ in de Homeweg in Terlanen (Overijse). Zo’n 200 inwoners zakten af naar de infoavond.

De inwoners kregen in het ontmoetingscentrum ‘Den Turf’ van het gemeentebestuur, de lokale politie en Fedasil tekst en uitleg  over het nieuwe asielcentrum. Dat zal zo’n 70 niet-begeleide minderjarige asielzoekers opvangen. De meesten onder hen zijn tussen 12 en 18 jaar oud. Een grote meerderheid is afkomstig uit Afghanistan en Syrië. Gemiddeld zullen de asielzoekers zo’n 10 maanden in het opvangcentrum verblijven in afwachting van een goedkeuring van hun asielaanvraag.

Het centrum in Terlanen wordt beheerd als een open opvangcentrum. Dit wil zeggen dat de jongeren het centrum mogen verlaten, 's avonds wordt iedereen geacht tijdig binnen te zijn.

 Fedasil onderstreept dat de opvang gebeurt binnen een professioneel kader en met aandacht voor een goede integratie van het opvangcentra in de omgeving. Het agentschap staat ook in voor het beheer van het opvangcentrum in Terlanen. Voor de dagelijkse werking zullen 28 professionele personeelsleden ingezet worden zoals sociaal assistenten, een psycholoog, een verpleegkundige, opvoeders/begeleiders en polyvalente medewerkers. Een buurtwerker zal samen met de centrumverantwoordelijke de lokale contacten verzorgen.