tbc_post.png

TBC Post uit Zaventem daagt 15 gemeenten voor de rechter

zat 22 jul 2017

Het postbedrijf TBC-Post uit Zaventem heeft al 15 gemeenten voor de rechter gedaagd omdat ze geen overheidsopdracht hebben uitgeschreven voor hun postbedeling. Ook nog eens 200 andere gemeenten, OCMW’s en politiekorpsen dreigen een serieuze schade te moeten betalen. Dat meldt Bel RTL en ook de kranten van het Mediahuis. 

Heel wat gemeenten doen voor hun postbedeling automatisch een beroep op Bpost. Maar nu er sinds enkele jaren meerdere spelers op de postmarkt zijn, zijn gemeenten ook verplicht om voor hun postbedeling de openbare aanbestedingsregels toe te passen. TBC-Post zet nu de gemeenten onder druk door met stevige schadeclaims te dreigen als het Zaventemse postbedrijf nog langer buitenspel wordt gezet. 15 gemeenten werden intussen al gedagvaard. En mogelijk zullen er nog tientallen volgen.

Minister van Post Alexander De Croo (Open VLD) wijst gemeenten erop dat ze inderdaad de aanbestedingsregels moeten volgen. Maar de Vereniging van Vlaamse  Steden en Gemeenten (VVSG) noemt de aanpak van TBC-Post nogal agressief en adviseert gemeenten om niet te betalen. De meeste schadeclaims schommelen tussen de 8.000 en 300.000 euro. Dat TBC-Post aast op de overheidsdiensten hoeft niet te verwonderen. Vandaag is de post die lokale besturen versturen goed voor 37% van alle post en zo'n 550 miljoen euro omzet.