somers_bart.jpg

Somers bedankt voor functie van anti-terreurcoördinator

vrij 23 jan 2015

Hans Bonte (Sp.a), de burgemeester van Vilvoorde, wil dat het radicaliseringsprobleem in ons land wordt gecoördineerd door één regeringscommissaris. Hij denkt daarbij aan zijn Mechelse collega Bart Somers (Open VLD). Somers voelt zich vereerd maar zegt dat zo'n anti-terreurcoördinator geen meerwaarde zal hebben. 

Als het we het probleem ernstig willen aanpakken, dan is een gecoördineerd beleid nodig, aldus Bonte. In het Laatste Nieuws verwijst hij daarbij naar de chaotische aanpak destijds van de dioxinecrisis. “Eerst had men er geen oog voor. Vervolgens reageert men zo heftig dat er hysterie dreigt”, aldus Bonte. Hij roept nu premier Charles Michel (MR) op om die fout niet opnieuw te maken. Bonte pleit daarom voor een regeringscommissaris die zorgt voor een gecoördineerde aanpak van het radicaliseringprobleem.

Bonte denkt daarbij aan zijn collega-burgemeester in Mechelen Bart Somers. De Open VLD’er heeft volgens Bonte voldoende politieke ervaring, ook gezag en goeie contacten met de moslimwereld. 

Regeringscommissaris geen meerwaarde

Maar Bart Somers bedankt voor zo'n rol als coördinerend regeringscommissaris. "Die taak ligt bij de eerste minister, Charles Michel. Een bijkomende politieke functie is nergens voor nodig", aldus Somers in het middagjournaal op één. Volgens Somers is de oproep van Bonte vooral een noodkreet voor meer ondersteuning in de aanpak van radicalisering in zijn stad. De federale - en Vlaamse overheid moeten daarom volgens Somers meer gerichte steun bieden aan Vilvoorde.