school1.png

Scholen blijven gesloten in Vilvoorde door terreurdreiging

zon 22 nov 2015

In Vilvoorde blijven morgen alle 22 scholen gesloten. Er is ook geen opvang voorzien. Dat heeft de stad beslist nadat duidelijk was geworden dat het dreigingsniveau 4 voor aanslagen in het Brussels Gewest gehandhaafd blijft. 

Het veiligheidsniveau in het Brussels Gewest blijft op 4, het hoogst mogelijke niveau. Dat heeft premier Charles Michel bekendgemaakt na overleg met de Veiligheidsraad over de nieuwe analyse van het OCAD, het orgaan dat de terreurnetwerk in ons land analyseert.

Het metronetwerk en de scholen in Brussel blijven dicht. Volgens de premier is de dreiging nog dezelfde als zaterdagmorgen. Er is een risico op een aanslag door meerdere personen op meerdere plaatsen. Ook de doelwitten zijn nog steeds winkelcentra en -straten, het openbaar vervoer en grote evenementen. De maatregelen blijven dan ook van kracht. 

In de rest van het land blijft veiligheidsniveau 3 gelden. Vilvoorde ligt weliswaar in Vlaanderen, toch handhaaft de stad hetzelfde dreigingsniveau voor Brussel. Het gevolg is dus dat maandag alle scholen in de Zennestad gesloten blijven. “Er is tussen Brussel en Vilvoorde een veel te grote interactie. Ook wat studenten betreft. Daarom hebben we deze maatregel genomen”, aldus Bonte vanavond in het nieuws op VRT. 

Maar ook de andere maatregelen die Vilvoorde eerder die weekend nam blijven van kracht.

- Evenementen in de openbare publieke ruimte die veel publiek aantrekken, worden stuk per stuk geëvalueerd in de komende dagen. 
- Evenementen die plaatsvinden in gebouwen zullen doorgaan onder verscherpte veiligheidsmaatregelen. 
Organisatoren van een evenement kunnen bij twijfel contact opnemen met evenement@pzvima.be. Bezoekers van evenementen richten zich best tot de organisator.
-Burgers met vragen rond de maatregelen van de nationale veiligheidsraad bellen best naar het nationale nummer 1771.

In een mededeling bedankt burgemeester Bonte de politiediensten en de veiligheidsdiensten, waaronder het OCAD, voor hun inzet de voorbije dagen.