stationvilvoorde.jpg

Renovatie station Vilvoorde op de lange baan

woe 11 feb 2015

De renovatie van het verloederde station van Vilvoorde wordt voor onbepaalde duur uitgesteld. Dat heeft spoorwegbeheerder Infrabel laten weten aan het Vilvoordse stadsbestuur. “Infrabel spuwt in het gezicht van de stad en de treingebruikers”, fulmineert burgemeester Hans Bonte.

De erbarmelijke toestand van het station van Vilvoorde is een oud zeer. De langverwachte renovatie was oorspronkelijk voorzien vanaf 2018, maar Infrabel kan nu niks meer beloven. Infrabelbaas Lallemand is zich naar eigen zeggen bewust van de situatie, maar zegt dat er in tijden van besparingen keuzes moeten gemaakt worden.

Stadsbestuur furieus

“We zijn bijzonder ontgoocheld over deze beslissing en we beraden ons over nieuwe acties, al dan niet op juridisch vlak. Het is niet alleen een ellendige beslissing voor de 5 800 pendelaars die dagelijks gebruik maken van het station van Vilvoorde. Op deze manier blijft het treingebruik voor mindervaliden en ouders met baby’s in kinderkoetsen een onhaalbare kaart. Met de Infrabel-beslissing wordt in het gezicht gespuwd van de stad en de treingebruikers”, aldus burgemeester Hans Bonte.

Doodsteek voor Ringtram en Uplace?

Volgens het stadsbestuur betekent de beslissing ook de doodsteek voor de realisatie van de Ringtram. “Het tracé voorziet namelijk een onderdoorgang naast het gemoderniseerde station. Dit kan niet doorgaan waardoor het Vlaams engagement om Uplace te ontsluiten via de tram onmogelijk wordt. Ook de andere beloofde openbare vervoersmaatregel – de bouw van de treinhalte Kerklaan – wordt door Infrabel op de Griekse kalender gezet. Ook daarvoor is geen enkele euro voorzien. Ook voor onze stadsvernieuwingsprojecten in Vilvoorde is dit nefast”, aldus Hans Bonte.