Raad van State stelt Damien Thiéry in het ongelijk

maa 30 jan 2017

Damien Thiéry zal tot de volgende verkiezingen niet benoemd kunnen worden als burgemeester van de faciliteitengemeente Linkebeek. De Raad van State heeft het 3de beroep van de Franstalige liberaal onontvankelijk verklaard.

Bevoegd minister Homans (V-VA)) weigerde na de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 Thiéry te benoemen omdat hij onder meer de oproepingsbrieven niet conform de taalwetten verstuurd had. Omdat de Franstalige meerderheid van Linkebeek bleef weigeren een andere kandidaat-burgemeester voor te dragen, benoemde Homans uiteindelijk het Vlaamse oppositielid Eric De Bruycker (Prolink) als burgemeester. Uit protest hiertegen namen alle 13 Franstalige raadsleden collectief ontslag. Eind 2015 werden er dan uitzonderlijke gemeenteraadsverkiezingen georganiseerd. De LB-fractie van Thiéry heroverde bij deze verkiezingen opnieuw alle 13 zetels.

Met deze stembusgang waren de Franstaligen in Linkebeek ervan overtuigd dat ze een nieuwe situatie gecreëerd hadden. En de oproepingsbrieven werden deze keer wel conform het arrest van de Raad van State verstuurd. Maar bevoegd minister Homans was niet onder de indruk en weigerde ook nu weer Thiéry te benoemen. En dus trok de Franstalige liberaal voor de derde maal naar de Raad van State.

Maar die geeft nu de facto minister Homans gelijk. “Het feit dat de gemeenteraad volhardt om Thiéry voor te dragen als burgemeester stemt niet overeen met de wil van de wetgever om een einde te maken aan de carrousels”, zo oordeelde het rechtscollege. Thiéry kan dus ook niet meer benoemd worden tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen.