business_mobility_award.jpg

Provincie Vlaams-Brabant wint Vlaamse mobiliteitsprijs

zat 22 okt 2016

De provincie Vlaams-Brabant krijgt samen met het bedrijf Atlas Copco uit Wilrijk de Business Mobility Award. Deze onderscheiding beloont bedrijven en instellingen die duurzame mobiliteit bij hun werknemers promoten. De prijzen werden vrijdag door Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts uitgereikt in het Vlaams parlement.

Uit onderzoek blijkt dat de auto het hoofdvervoermiddel is voor meer dan 7 op de 10 (70,6%) woon-werkverplaatsingen in Vlaanderen. De fiets komt op de tweede plaats met 14,7%, gevolgd door openbaar en collectief vervoer (10,4%). Om bedrijven aan te moedigen het fietsgebruik en het openbaar vervoer te promoten bij hun werknemers, reiken Voka (Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant), de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, DATS 24, het car lease-bedrijf Athlon en de Vlaamse overheid jaarlijks een Business Mobility Award uit. De laureaten van de Business Mobility Awards worden gekozen door een jury waarin zowel mobiliteitsspecialisten, werknemers- en werkgeversorganisaties als bedrijven zetelen.

Bij de openbare instellingen werd de provincie Vlaams-Brabant de hoofdwinnaar omwille van het totaalpakket aan maatregelen dat het provinciebestuur neemt om het fietsgebruik bij de werknemers te promoten. Het provinciehuis ligt vlakbij het station, op zich al een doorslaggevende keuze inzake duurzame mobiliteit. Verder zijn er diefstalveilige en comfortabele fietsenstallingen. Er zijn oplaadpunten voor elektrische fietsen en fietsbanden kunnen worden opgepompt met een compressor.

Voor de dienstverplaatsingen kunnen alle medewerkers gebruikmaken van dienstfietsen, waaronder vouwfietsen of elektrische fietsen, met een soepel online reserveringssysteem. Voor het woon-werkverkeer gebruikt de helft van de medewerkers (50%) het openbaar vervoer, ruim een kwart komt per fiets (27%) en slechts 23% bezigt de wagen. (foto Twitter/VOKA)