blauwe_zone2.jpg

Privéfirma in Merchtem start met strenge parkeercontroles

don 29 sep 2016

30 euro. Dat is de boete die je betaalt als je in Merchtem in de blauwe zone je kaart niet legt of de tijd overschrijdt. Een privéfirma zal vanaf half oktober streng controleren en na een waarschuwingsperiode ook massaal beboeten.

15 oktober starten in Merchtem de strenge controles op de langverwachte blauwe parkeerzone in Merchtem. Nog teveel automobilisten parkeren zich zonder hun parkeerschijf te zetten in de blauwe zone en zo ontstaat een tekort aan parkeerplaatsen voor klanten van lokale handelaars. De gemeente schakelt een firma in omdat de politie teveel andere opdrachten heeft en geen tijd en ploegen heeft om de blauwe zone permanent te controleren. "Je zal de parkeerwachters kunnen herkennen in hun rood-donkergrijs uniform", legt schepen Paul Van Den Eynde (Open Vld) uit. "Er komt eerst een testperiode van 3 weken. Daarin zullen de controleurs mensen die hun kaart vergeten of de tijd overschrijden, sensibiliseren. Er worden ook 500 gratis parkeerschijven uitgedeeld. Na de testperiode is het menens: dan wordt er effectief beboet. Vroeger lag die boete op 60 euro: we halveren die tot 30 euro", aldus de schepen.
 

Automobilisten moeten hun parkeerschijf op weekdagen en op zaterdag in de blauwe zone in Merchtem-centrum telkens van 9 tot 18 uur leggen. De schijf geeft recht op twee uur parkeren. Enkel rond de kerk mag je slechts 30 minuten parkeren. De gemeente deelde ook 504 bewonerskaarten uit, die voor 815 auto's worden gebruikt. De blauwe zone in Merchtem is vrij uitgebreid: in heel het centrum en op het Mieregemplein. Maar er zijn ook alternatieve parkings op 250 meter van het centrum. Onder meer aan de Reedijk, de Dendermonderstraat, de oude Lidl-parking en de Krekelendries (Ginder-Ale). Op die parkings moet geen schijf geplaatst worden.