jozef_sluys.jpg

Organist Jozef Sluys krijgt postuum straat in Sint-Pieters-Leeuw

maa 17 apr 2017

Organist Joze Sluys, die twee jaar geleden overleed, krijgt een eigen straat in Vlezenbeek, deelgemeente van Sint-Pieters-Leeuw. Sluys, die zich ridder mocht noemen, was de eerste ereburger van Sint-Pieters-Leeuw.

Het gemeentebestuur wil een deel van de straatnamen in Vlezenbeek veranderen om veiligheidsredenen. Het eerste voorstel, 'Kutsemveld', botste op veel weerstand van de bewoners. (Herbekijk ook 'Protest over nieuwe straatnaam Velzenbeek'), maar nu heeft het bestuur een nieuwe naam: de Jozef Sluysstraat.

Jozef Sluys overleed in 2015 op 78-jarige leeftijd. Hij was 41 jaar lang de organist van de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel. Hij was ook de man achter de Kathedraalconcerten in de hoofdstad, de Internationale Orgelweek en de Historische Concerten in Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek. De organist woonde jarenlang in Vlezenbeek en werd uitgeroepen tot allereerste ereburger van Sint-Pieters-Leeuw. Sinds 2009 mocht hij zich ook ridder noemen. Hij zette de Belgische orgelmuziek dan ook wereldwijd op de kaart.