2726881635_d12fdfcd1f_z.jpg

Opwijks Café riskeert effectieve sluiting voor herhaaldelijke inbreuken op rookverbod

don 1 dec 2016

Een café-uitbater uit Opwijk riskeert een effectieve sluiting van zijn zaak omdat hij meermaals het rookverbod met de voeten trad. De beklaagde werd vorig jaar al veroordeeld tot een sluiting met uitstel voor overtredingen op het rookverbod, maar dat schrikte hem niet af. Bij verschillende controles nadien werden telkens nog rokende klanten aangetroffen.

 

In november vorig jaar kreeg de man een sluiting van twee maand met uitstel opgelegd. Sindsdien kwam een inspecteur van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid meermaals op controle en telkens bleek de uitbater het rookverbod niet na te leven. Er hingen geen stickers in de zaak, overal stonden asbakken en in het café zaten elke keer verschillende klanten te roken. Volgens het parket Halle-Vilvoorde is de man van slechte wil en weigert hij de wet na te leven. De substituut-procureur eiste een boete van 6.000 euro en een effectieve sluiting van de zaak gedurende drie maand.

De café-uitbater verdedigde zich door te zeggen dat hij wel degelijk een rookkamer met afzuigsysteem heeft geïnstalleerd in zijn café, maar uit de verslagen van de inspecteurs van de FOD Volksgezondheid bleek die kamer nooit afgesloten te zijn, waardoor ze deel uitmaakt van het café. Het parket haalde ook aan dat er ook aan de toog rokers waren aangetroffen.

De rechter vonnist op 12 januari.